Головна Сторінка » Візит до лікаря чи в інтернет: чому люди вагаються зробити правильний вибір?

Візит до лікаря чи в інтернет: чому люди вагаються зробити правильний вибір?

0

«Не тільки фізичний, але й психологічний стан був на межі зриву…»

Історія, що спонукала мене до написання цього допису, до прикладу, коли люди вагаються і вчасно не йдуть до лікаря, шкодячи цим собі.

 Інтелігентний, розумний, сучасний освічений юнак середнього віку помітив висипання, що спотворювали його руки, до того ж дуже свербіли. Оскільки робота у нього була на першому місці із зайнятістю 24/7, вирішив, що із проблемою справиться сам, сказавши: «Гугл мені в допомогу». Залишивши чимало коштів в аптеці, ще «круглу копійчину» витративши на косметичні засоби по догляду за шкірою, поспішив додому, щоб швидше почати лікування. На превеликий жаль, хвороба не відступала, а навпаки висипання поширювалися, змінювалися, нестерпний свербіж доводив до відчаю. Через сором за гидку шкіру стало важко спілкуватися з людьми, виконувати професійні обов’язки, зустрічатися з друзями. Не тільки фізичний, але й психологічний стан був на межі зриву.

Не справившись самотужки, юнак звернувся за порадами до друзів, знайомих, народних цілителів, релігії. Знову втрачений час – нові мазі, бовтанки, креми.

У стані повного розпачу, безнадії, згаявши чимало часу нарешті дійшов до дерматолога. Подальші дії коротко можна описати так: обстеження, діагностика, лікування, полегшення, цілковите одужання. Мучили думки: «Чому було одразу не розпочати зі лікаря?».

«Чому люди відтягуєть візит до лікаря?»

Давайте розглянемо причини відтермінування візиту до лікаря. Чому, як страус, ховаємо голову у пісок, ходимо з проблемою до останнього, надаємо перевагу потрапляти до лікаря каретою швидкої допомоги, звертаємося до шаманів, цілителів, магів?

Прошу Вас в коментарях написати, що Вас зупиняє прийти до лікаря?

Світлана Доан

 На мій погляд, одна із частих причин є недооцінка або переоцінка проблеми зі здоров’ям. У першому випадку, здається дріб’язковим симптом захворювання, впевненість, що організм сам справиться, і це не варто нашої уваги. В іншій ситуації, нас охоплює тривога з приводу ймовірності невиліковної хвороби, бажання відтягнути вирок, перебувати в невідомості, надії, що все якось обійдеться.

Наступна причина, лікар, клініка традиційно пов’язуються у нашій свідомості із болем, хвилюванням, нервозністю, непривітністю, принизливістю, соромом, страхом. Не всім зрозуміло, куди і до кого звернутися? Звичні очікування, що у закладі охорони здоров’я зустрінуть грубістю, відправлять у велику чергу, будуть звинувачувати, що не те робив, їв, не так жив і т.д.  Крім того, втрата часу і грошей не додає оптимізму.

Реформа охорони здоров’я, запровадження інституту лікарів загальної практики-сімейна медицина, покликана змінити ситуацію. Одним із завдань реформи – наближення медичної допомоги, зробити її доступною для кожного українця. Важливо, що ми набули право обирати «свого лікаря», заключивши з ним декларацію.

Зараз усе у наших руках. Шукайте того, кому вірите, кому довіряєте, з ким краща психологічна сумісність, найкраще взаєморозуміння. З таким лікарем комфортно буде обговорювати всі питання зі здоров’ям. Йти до нього не тільки тоді, коли захворіли, але й коли хочете поради у створенні найоптимальнішої і найкоротшої  дорожньої карти здорового способу життя. Адже більшість хвороб можна попередити раціональним харчуванням, фізичними навантаженнями, сном, питним режимом.

Лікар загальної практики – невід’ємна частина вашого життя. Він допоможе Вам справитися з хворобою, суттєво заощадить час і кошти, розповість про нові методи лікування, профілактики і діагностики. Ваше здоров’я у ваших руках і в руках вашого лікаря!

Світлана Доан, проректор Міжнародного європейського університету, професор, доктор медичних наук

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *