Головна Сторінка » Юрій Ванетик: Мішель Обама може стати віце-президентом США… після перемоги Байдена

Юрій Ванетик: Мішель Обама може стати віце-президентом США… після перемоги Байдена

0

Дружина 44-го американського президента Барака Обами – Мішель Обама – може узяти найактивнішу участь, зокрема, в президентській кампанії цього року у США. Подейкують, що Джо Байден серйозно розглядає варіант зробити їй досить привабливу пропозицію.

У серйозних американських колах все частіше почуєш, що Мішель Обама може стати віце-президентом США за президентства Байдена, якщо він переможе на президентських виборах нинішнього року. Про це поки що не надто публічно говорять, але таке усе частіше обговорюється. Це не гарантія у 100 відсотків, але дуже і дуже ймовірно.

Мішель Обама відіграє важливу роль у сьогоднішній адміністрації США. Тому й не дивно, що саме вона може в майбутньому стати віце-президентом. Камалою Харріс з одного боку не усі задоволені. Вона посередня, не має належної харизми, не особливо цікава тощо. Таке про неї кажуть. Вона просто є і усе. Але, її бояться прибрати тому, що це може вдарити по голосах афроамериканців та представників національних меншин. Натомість Мішель Обама вирішує багато питань. Вона ідеологічно дуже підходить демократам. У Обам хороші рейтинги, у Мішель Обами не має нічого такого, за що можна було б її зловити. І вона також дуже позитивно сприймається національними спільнотами США.

Тому ось така в нас зараз цікава тематика виникла. Свого часу говорили, що губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом може балотуватись у президенти, тим самим замінити Джо Байдена. Потім почали говорити, що він може стати віце-президентом США за Байдена. Але, усе сходиться на тому, що Камалу Харріс в результаті не залишать на цій посаді.

Мішель Обама вважається у нас харизматичною. Юрист, адвокат, була дуже впливовою фігурою за часів президентства Барака Обами. Вона була гідною першоюледі США. Так, її нерідко критикували через те, що вона жорстка. Але, в той же час, навколо неї і в неї не було гучних скандалів. В принципі, вона дуже підходить. Знову ж таки, її участь у великій політиці ще більше привабить афроамериканців та представників різних нацменшин, які, скажімо так, себе вважають не білими.

Байден сказав, що віце-президентом буде жінка. Найімовірніше, саме так і буде. Він це говорив публічно. Зараз з боку демократів безпосередньо із Мішель Обамою тривають на цю тему перемовини.

Я чую думки, що точно не відомо чи візьмуть її на таку посаду. Мовляв, в останній момент можуть запропонувати її комусь іншому. Але, тут на дуже важливому чинникові варто наголосити: вплив подружжя Обам на нинішню адміністрацію досить потужний. Барак Обама та Ненсі Пелосі – дві дуже сильні постаті у демократичному світі США. Це люди, пов’язані із рухом Сороса, досить прогресивні, популярні. Це не середина, а дуже високий рівень.

Мішель Обама має сильний характер. У політичних колах вона вважається розумною. Її сприймають як потужну політичну фігуру. Зрозуміло, що кандидату Трампу буде набагато складніше діяти під час кампанії за участі в ній такого впливового та жорсткого ймовірного віце-президента США з боку демократів.

Майбутні віце-президенти беруть найактивнішу участь у кампаніях. Думаю, що Мішель Обама також буде робити так само. Вона їздитиме штатами, залучатиме донації, агітуватиме. Віце-президент – це партнер президента. Тому, як тільки кандидат входить у вибори, ймовірні віце-президенти починають дуже активно працювати. Дуже активно. Тут їхня роль далеко не пасивна.

Для України усе одно демократи, мабуть, є зрозумілішим варіантом. З ними Україна не повинна себе якось передоводити чи перевинаходити. Те, що потрібно буде робити, якщо оберуть президентом Трампа. У випадку Трампа, звичайно ж, усе потрібно буде переводити безпосередньо у транзакційно-економічну, а менше уідеологічну площину. Трамп, як кажуть, глибокоїідеології взагалі не має. Вона в нього є, але поверхова, така собі «рекламна ідеологія». Є подібність до ідеології, мовляв, «давайте зробимо Америку великою знову», але під цим усім глибину взагалі не пропрацьовано.

Трамп ще чітко не заявив, хто може стати віце-президентом у разі його можливої перемоги на виборах. Я гадаю, що можуть бути різні варіанти. Але, більше ймовірності даю на те, що віце-президентом при Трампі може стати губернатор Флориди Рон Десантіс. Вони вже потоваришували, усе дуже швидко в них перегралося на позитив.

Республіканці впевнені, що для США було би краще, якби президентом став Трамп, а віце-президентом Десантіс. Багато хто з GOP Трампа просто терпіти не можуть, але, все ж таки, вважають, що Трамп буде змушений піддаватися республіканським позиціям у сфері економіки та захисту інтересів США у світі. Все одно наша система над ним домінуватиме. Як і над будь-яким президентом. Так, Трамп може «капризувати», якимись своїми дивними твітами рясніти, дивувати якимись діями чи витівками, але, по суті, його республіканська адміністрація не буде якоюсь неадекватною.

А Рон Десантіс знявся з кампанії тому, що зрозумів, що краще йому в разі чого стати віце-президентом при Трампі, аніж програти вибори ще на рівні праймеріз. Десантіс грамотно вчинив, що пішов вчасно. Відразу вони з Трампом помирилися. Все було зроблено як книга пише.

Юрій Ванетик, адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США)

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *