Головна Сторінка » Віктор Лещинський: «Вірю, що ми побудуємо країну нових відносин, перспектив та сучасного рівня життя…»

Віктор Лещинський: «Вірю, що ми побудуємо країну нових відносин, перспектив та сучасного рівня життя…»

1

Як проводитимуть обстеження пошкоджених у результаті збройної агресії росії будівель і споруд; хто такі дії виконуватиме; про діяльність потужної єдиної Всеукраїнської платформи, яка об’єднала навколо себе кращих фахівців будгалузі, про благодійну діяльність для пришвидшення Перемоги над окупантами…

Про це та інше в інтерв’ю Pravda news розповів президент Національного експертно-будівельного альянсу України Віктор Лещинський. 

– Вікторе Петровичу, нещодавно уряд затвердив механізм проведення обстеження пошкоджених у результаті збройної агресії росії будівель і споруд, зокрема об’єктів критичноїінфраструктури. Відповідний проєкт постанови «Про внесення змін до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва» Кабінет Міністрів України прийняв на засіданні 5 квітня. Розкажіть, будь ласка, яка мета такого механізму та які зміни внесли до Порядку.

В.Л.: Порядок проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва затвердили ще у 2017 році. Він визначав і механізм для цього виду діяльності, з метою оцінки їх відповідності основним вимогам до будівель і споруд, визначеним Законом України «Про будівельні норми» та вжиття обґрунтованих заходів для гарантування надійності та безпеки під час експлуатації об’єктів протягом усього періоду їх існування.

У сучасній редакції, відповідно до затверджених змін (Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва» від 5 квітня 2022 р. No 423), Порядок застосовується і під час проведення обстеження пошкоджених внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів об’єктів, для прийняття рішення про можливість їх подальшої експлуатації, розроблення заходів із відновлення. Зміни до Порядку внесли, щоб створити правові умови для розв’язання та виконання відповідних завдань, адже відновлення інфраструктури країни треба розпочинати якнайшвидше.

 

Вважаю, що немає потреби перераховувати та коментувати всі зміни. Для читачів буде корисним і необхідним знати, що відповідно до змін в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та протягом 90 календарних днів після припинення або скасування воєнного стану, обстеження пошкоджених об’єктів проводиться виконавцями, та/або фахівцями інших професій, які пройшли професійну атестацію:

•інженер-проєктувальник із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія», який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією «інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення механічного опору та стійкості»;

•експерт будівельний із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія», який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією «експертиза проєктної документації у частині забезпечення механічного опору та стійкості»;

•інженер-консультант (будівництво) із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія».

Також обстеження пошкоджених об’єктів може проводитися шляхом залучення підприємств, установ та організацій, у складі яких є такі виконавці. Як бачите, коло виконавців робіт суттєво розширене. В інший час, мабуть, усі фахівці будівельної галузі дещо по-іншому раділи б змінам, що відбулися.

– За яких умов здійснюватиметься обстеження будівель і споруд в умовах воєнного стану? Хто такі дії виконуватиме?

В.Л.: Порядок дає виключний перелік умов, за яких має відбуватися обстеження (див. рисунок 1).

Роботи з обстеження пошкоджених об’єктів проводяться відповідно до Порядку та методики, затвердженої Мінрегіоном, після проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт відповідно до Кодексу Цивільного захисту України, а також робіт із розмінування відповідно до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні».

За результатами обстеження пошкоджених об’єктів виконавцем має складатися звіт, який повинен містити:

• висновок про технічний стан;

• рекомендації щодо подальшої експлуатації (у тому числі щодо можливості виконання робіт із відновлення) або демонтажу (ліквідації);

• а також, в разі потреби, відомості про пошкоджені (зруйновані) опорні та огороджувальні конструкції, інженерні системи (із зазначенням ступеня та обсягів пошкоджень), принципові рішення (рекомендації) щодо їх відновлення (підсилення).

Зверніть увагу! Зазначений звіт є підставою для прийняття рішення про виконання робіт із відновлення пошкоджених об’єктів або їх демонтаж (ліквідацію).

При цьому складення паспорта об’єкта або внесення змін до нього за результатами обстеження пошкодженого об’єкта не вимагається.

Для проведення обстеження, з метою перевірки технічного стану об’єкта, для виконання проєктних робіт із реконструкції зі зміною функціонального призначення об’єкта, яке виконується в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та протягом 90 календарних днів після припинення або скасування воєнного стану, залучаються:

• відповідальні виконавці окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію та мають кваліфікаційний сертифікат архітектора за напрямом «архітектурне об’ємне проєктування»;

• або підприємства, установи та організації, у складі яких є такі виконавці.

– Уже відомо, що Національний експертно-будівельний альянс України почав створювати потужну платформу, об’єднуючи навколо себе архітекторів, проєктантів, експертів, спеціалістів у галузі інфраструктури та цивільного будівництва. Розкажіть про це докладніше!

В.Л.: Так, Альянс уже створив потужну єдину Всеукраїнську платформу, об’єднуючи навколо себе архітекторів, проєктантів, експертів, спеціалістів у галузі інфраструктури та цивільного будівництва. Наступним кроком НЕБАУ став запуск Міжнародного та Європейського представництв PROJEKTWEKSPERT, які почали координувати діяльність українських копаній та спеціалістів за кордоном.

Наші спеціалісти починають переходити на міжнародні стандарти роботи та забезпечуватимуть надійний економічний тил для нашої держави.

Також командою продовжуємо відпрацьовувати механізми задля подальшого відновлення України. Тож запрошуємо експертно-будівельні організації приєднатися до нашої команди!

– Свого часу Ви сказали: «Зараз ми допомагаємо обороняти нашу державу, а в майбутньому будемо її від новлювати!»

В.Л.: Я повторюю це щоразу. При цьому вкладаю значний зміст у термін «відновлювати». Впевнений, що з цієї війни Україна вийде переможцем. І вірю, що ми побудуємо країну нових відносин, перспектив, сучасного рівня життя. У нас є для цього всі необхідні передумови та достатньо можливостей.

– Знаємо, що крім основної діяльності, з самого початку війни Ви почали активно займатися гуманітарною допомогою. Що вдалося зроби в цьому напрямку?

В.Л.: З перших днів війни команда Благодійної організації «Благодійний фонд Віктора Лещинського» направила всі свої зусилля на допомогу ЗСУ, теробороні, які героїчно захищають Україну від російської агресії, та цивільному населенню.

Для продуктивної роботи ми підписали меморандум про співпрацю з іноземними партнерами — іспанською волонтерською асоціацією UNIDOS CON UCRANIA.

І наша спільна злагоджена робота вже принесла багато добрих справ. Так, гуманітарна допомога надійшла Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Черкаській обласним військовим адміністраціям, Києву, Міністерству охорони здоров’я, Національній поліції України, Державній прикордонній службі України, Департаменту стратегічних розслідувань та ін.

Зокрема, наша команда разом із Вилоцькою селищною радою направили дві укомплектовані карети швидкої допомоги у 26-й прикордонний загін Державної прикордонної служби України Одеси та до військової частини А4103 у Києві. Їх отримали від організації Wayne Davis i We Stand for Ukraine, Loftus з Великобританії. Ми щодня робимо все можливе і неможливе, аби пришвидшити нашу Перемогу над окупантами!

Читайте також: Віктор Лещинський: “Порядок на будівельному майданчику є і буде там, де існує система управління…”

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Спілкувався Юрій ІВАНОВ

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *