Головна Сторінка » Верховна Рада України ухвалила закон про мобілізацію

Верховна Рада України ухвалила закон про мобілізацію

0

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні закон про внесення змін до деяких законодавчих актів и щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

Законодавчу ініціативу підтримали 283 народні депутати. Про це повідомляє «Оперативна Україна інфо».

На офіційному сайті парламенту зазначається, що законопроєкт розроблено Кабінетом Міністрів. Під час підготовки до другого читання надійшло 4195 поправок і пропозицій. Порівняльна таблиця до законопроєкту містить 4 294 поправки і пропозиції, з яких: 31 враховано, 4 263 відхилено.

В остаточній редакції проєкту частково враховано пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, рекомендації Національного агентства з питань запобігання корупції, надані за результатами антикорупційної експертизи. У перший день розгляду парламентарії розглянули відхилені профільним комітетом 4263 правки, жодна з них не була підтримана.

Як розповів народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко, законопроєкт запроваджує обмін між цифровими реєстрами, щоб наповнювати реєстр «Оберіг» інформацією.

«За прогнозами, десь через пів року центри комплектації будуть бачити кожного військовозобов’язаного в нашій країні. Ті хлопці, які вже більш як два роки воюють безпосередньо на лінії зіткнення, потребують відпочинку. Також ухвалення цього законопроєкту стане меседжем для партнерів, що ми не зупиняємося, готові відвойовувати нашу територію і для мобілізованих потрібна зброя», – зазначив політик.

Він додав, що багато питань стосовно норм законопроєкту надходить від інвалідів і доглядальників. Люди цікавляться, хто матиме бронь чи право на відстрочку від мобілізації.

«Є багато дискусійних питань, але ми залишили норму, що людина з 1 і 2 групою інвалідності сама обиратиме собі доглядальника. Для людей з інвалідністю 3 групи, які набули її після початку повномасштабного вторгнення, потрібно буде повторно пройти медичну перевірку», – пояснив народний депутат.

Він також нагадав, що Президент Володимир Зеленський днями підписав закон, який передбачає скасування статусу «обмежено придатний», а це також сприятиме збільшенню мобілізаційного ресурсу.

«Упродовж 9 місяців люди, які мали статус «обмежено придатний», мають з’явитися в ТЦК і пройти військово-лікарську комісію, а вона визначить, придатна людина чи ні. Це стосується як військовозобов’язаних, так і військовослужбовців», – наголосив парламентарій.

Читайте також:

Підписуйтесь на наш Telegram-канал 

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *