Головна Сторінка » Жести в різних країнах світу: як не схибити, спілкуючись «мовою пальців»

Жести в різних країнах світу: як не схибити, спілкуючись «мовою пальців»

0

Завітавши в іншу країну, ми завжди готуємося до того, що можуть виникнути певні труднощі, пов’язані з подоланням мовного бар’єру. При цьому мандрівники абсолютно забувають про жести, неправильне використання яких може бути небезпечним та непередбачуваним.

Тож кореспонденти ІА «Оперативна Україна інфо» та Pravda NEWS.

підготували матеріал про найпоширеніші жести та їхнє трактування в різних країнах світу.

Викладачі ораторського мистецтва часто говорять про те, що якщо оратор не знає, що йому робити з руками, тоді краще просто стулити ними пельку. Це удвічі справедливо по відношенню до туристів, які нічого не знають про мову жестів. Ми не будемо прикидатися експертами в області кінесики («гугліть самі») і просто розповімо вам про основні помилки. А ще переконаємо в тому, що легше навчитися правильно жестикулювати, ніж відмовитися від жестів, без яких бідніє будь-яка мова.

Вітання

До цього питання слід підійти з особливою ретельністю, тому що будь-яка розмова починається саме з вітання. На щастя, весь цивілізований світ прийняв традицію рукостискання, проте в деяких країнах збереглися такі звичаї вітання, які українцю можуть здатися дивними. Наприклад, мексиканець може схопити вас за великий палець, а в мусульманській країні чоловіки звикли злегка обнімати один одного за талію (звісно, при її наявності).

У Франції вас може поцілувати в щоку навіть малознайомий чоловік, а жителі Лапландії на знак вітання звикли тертися носами. А ось у Азії  не люблять без особливої потреби торкатися один одного – тут прийнято вітати співрозмовників складанням долонь «човником».

F … CK

Завдяки Голівуду вип’ячений напоказ середній палець став відомий у всьому світі. І ні в одній країні цей жест не означає щось хороше і миролюбне. Класичне значення цього фалічного жесту досить жорстке, і означає він різке закінчення розмови і побажання подорожі в тому напрямку, від якого культурні люди впадають у шоковий стан.

У Таїланді і Японії цей жест буде сприйнятий як готовність надати найширший спектр сексуальних послуг, а в Німеччині за середній палець можна заробити чималий штраф.

Великий палець

Жест із використанням великого пальця часто демонструє ставлення людини до того, що йому довелося побачити. Піднятий вгору великий палець – «Мені подобається!», «Чувак, це просто круто». Палець донизу – «Фу-у-у!», «Мені не подобається».

Однак піднятий вгору великий палець у багатьох країнах інтерпретують по-різному. Якщо в Німеччині він миролюбно-нейтральний і означає цифру «1», то в Греції цей жест є замінником фрази «Та пішов ти!». В Уругваї та Ірані гордовито піднятий великий палець символізує ерегований чоловічий статевий орган, а власне жест означає загрозу сексуального насильства. Французи, демонструючи великий палець, ніби говорять «Сядь на нього». Якщо вам не зовсім зрозуміло, що це означає, підніміться трохи вище і освіжіть у пам’яті інтерпретацію великого пальця в Ірані та Уругваї.

Так що будьте вкрай уважні, особливо це стосується автостопщиків – великим пальцем у деяких країнах набагато простіше розв’язати війну, ніж зупинити машину.

Дуля

Цей жест ще називають фігою або комбінацією із трьох пальців. Така різноманітність симпатичних епітетів говорить про популярність цього жесту, який використовують у всьому світі. У нас у країні дуля – це бездоказовий аргумент у тривалій суперечці. Іншими словами, це наш вітчизняний «фак», проте, не такий прикрий.

У Японії, Китаї і Кореї фігу сприймають як фалічний символ, а в Німеччині цим жестом можна запропонувати зайнятися сексом. І якщо в Індії триперстна дуля буде сприйнята як загроза, то в Туреччині і Центральній Америці це означає пропозицію пройти експрес курс з орального сексу. Можете собі на втіху використовувати дулю в Бразилії і Португалії, тому як місцеве населення звикло вважати, що така конструкція із пальців здатна приносити удачу і відганяти злі сили.

Вказівний палець

Сам по собі вказівний палець є найбільш універсальним з усієї п’ятірні, якою нагородила нас матінка-природа. Піднесіть вказівний палець догори, і всі замовкнуть, тому що таким чином ви вимагаєте уваги. Прикладіть його до вуст, і це забезпечить вам тишу або перехід на шепіт. Покрутіть вказівним пальцем біля скроні, і ви точно сформулюєте свою думку про розумові здібності співрозмовника. Ось на рахунок останнього жесту ми і поговоримо.

Якщо ви опинилися в Голландії, то свердління вказівним пальцем скроневої ділянки буде означати, що ви досить розумний. В Італії це вкаже на те, що вас вважають ексцентричною особистістю, а в Аргентині таким чином вас запросять до телефону. Якщо ж ви побачите, як хтось крутить пальцем біля скроні в Перу, це може означати лише одне – «Не заважайте, я думаю».

Відкрита долоня

У нашій культурі піднята рука і відкрита долоня означає «Досить». Але навіть не думайте показувати відкриту долоню греку, тому як нащадок давніх еллінів сприйме це як пряму образу. Це пов’язано з давньою традицією, згідно якої злочинцям бруднили обличчя, використовуючи для цього долоню.

OK

Знак у вигляді кільця, утвореного вказівним і великим пальцями, подарували людям дайвери, які таким чином повідомляють партнера, що все гаразд. Існує версія, що це винахід журналістів, які прагнули скорочувати самі ходові фрази. Загалом він і означає відсутність проблем або «нуль». Однак не скрізь. У Франції, Португалії та деяких країнах Латинської Америки жест «ОК» сприймається як непристойний і символізує… анус. Особливо гостро це можна відчути в Туреччині, де кільце з пальців – це відкрите звинувачення в гомосексуалізмі. А ось в Тунісі невинний «ОК» можуть витлумачити як погрозу вбивством.

«Коза»

Стиснувши долоню в кулак і піднявши вгору вказівний палець і мізинець, у вас вийде знаменита «корона» або ж «роги» – жест, який вперше був використаний гуртом Black Sabbath і підхоплений усіма шанувальниками «хеві-метала».

У багатьох культурах цей жест символізує рогоносця-диявола, тому люди підсвідомо шукають у важкій рок-музиці якісь сатанинські мотиви, а поціновувачів «важелезних» гітарних рифів зараховують до шанувальників Люцифера. Однак тут варто одразу зробити поправку на «культурний вітер». Наприклад, в індуїзмі і буддизмі «коза» є позитивним жестом і використовується для того, щоб розвіювати зло.

У середземноморських країнах «роги» демонструють виключно чоловікам, у яких лупА – це зовсім не лупА, а ошурки від спиляних рогів. Інакше кажучи, цим знаком можна вказати середземноморському чоловікові на те, що його дружина віддає перевагу чужим простирадлам. Саме в цьому контексті використовують «роги» незадоволені рішенням футбольного арбітра вболівальники в Іспанії, Португалії, Греції, Колумбії, Бразилії, Албанії, Словаччини та Чехії. Таким чином футбольному судді пропонують піти «на мило».

V

Найдавніший знак у вигляді піднятих вгору вказівного і середнього пальців означає торжество і перемогу. Однак в Італії цей жест долонею всередину являється демонстрацією жіночого статевого органу і дій відповідного характеру. Посилити жест можна, розмістивши між пальцями ніс.

Шака

Цей жест у вигляді відстовбурчених великого пальця і мізинця найбільш «лаунжевий» з усіх можливих. Його використовують, коли хочуть сказати «Розслабся, чуваче». Шака – це настрій, який панує на Гаваях і є справжнім втіленням стилю життя багатьох остров’ян. Гавайці часто використовують шаку для привітання. Також він дуже популярний в середовищі парашутистів, серферів і т.д.

У нас цей жест звикли інтерпретувати по-своєму, пов’язуючи його з відв’язними растаманами, які люблять підірвати «косячок». Саме тому цей жест з піднесеним до рота великим пальцем означає запрошення розширити свідомість за допомогою канабіноїдів, пускаючи дим в плутанину дредів. Варто прикласти великий палець до вуха, і жест автоматично перетвориться на «Я зателефоную».

Демонстрація язика

Якщо у нас ви покажете язика, ніхто не стане посміхатися вам у відповідь. А ось у Новій Зеландії виставляння напоказ смакових рецепторів може дуже образити людину.

В Австралії за показаного язика вам, швидше за все, надають по шиї, а ось в Італії таким чином звинувачують у боягузтві. Не варто в Німеччині, перебуваючи за кермом, показувати свого язика іншим водіям, тому що є можливість заробити штраф.

Стакан догори дригом

Перевернувши в Україні стакан денцем догори, непитуща людина продемонструє свою відмову від спиртного. А мовою питущого це означає «Я тебе поважаю, але вистачить».

Ні в якому разі не перевертайте посуд в Англії, тому як завсідники бару можуть сприйняти цю дію як запрошення до бійки. Що може бути краще барвистого синця або акуратно зламаного носа після хорошої пиятики?

А ось у США бармен, що ставить перед вами перевернутий стакан, запрошує вас випити за рахунок закладу. Якщо ви приймаєте частування, досить просто повернути склянку в нормальне положення.

Будьте вкрай уважні зі своєю жестикуляцією! Але якщо ви хочете перетворити подорож на прогулянку по непередбачуваності, забудьте все те, про що ми розповіли. Насолоджуйтесь культурним шоком і несподіваними вибриками долі!

Читайте також: Михайло Грицкан і Катерина Бужинська виступили з благодійним концертом у Києві та провели патріотичний флеш-моб (фото, відео)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Юрій Іванов 

Фото: Анастасія Шевцова 

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *