Головна Сторінка » Влада Литовченко: «Творчість Ірини Третьяк надихає і хочеться, аби її робіт було більше в колекції»

Влада Литовченко: «Творчість Ірини Третьяк надихає і хочеться, аби її робіт було більше в колекції»

0

Громадська діячка, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко розповіла в ексклюзивному інтерв’ю «Оперативній Україні інфо» та Pravda NEWS про відкриття виставки відомої української художниці Ірини Третьяк «З Україною у серці» на Вишгородщині, творчий доробок мисткині та їхню дружбу.


Директор, головний редактор ІА «Оперативна Україна інфо» Юрій ІВАНОВ та громадська діячка, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада ЛИТОВЧЕНКО.

– У Вашому музеї почала діяти виставка художніх робіт відомої української художниці Ірини Третьяк «З Україною у серці». Розкажіть про це.

– Вишгородщина рада і щаслива приймати видатну, дуже відому, популярну київську художницю Ірину Третьяк, яка представила свою виставку «З Україною в серці». Ця виставка робіт, які художниця створювала в період повномасштабної російсько-української війни. Але ми бачимо красу України, її видатні місця крізь призму оптимізму сприйняття світу і світогляду художниці. Виставка виконана в форматі патріотичної символіки та кольорів – це жовто-блакитні кольори і ті символи українства, як той же васильківський півень, Києво-Печерська лавра, краєвиди Київщини, Прикарпаття. Все це представлено в дуже подвижному, дуже активному форматі. І ця виставка настільки жива, що навіть не віриться, що це створено фарбою на полотні. Мені дуже імпонує стиль Ірини Третьяк, бо її роботи незабутні, тобто, скажімо, будь-які твори мистецтва повинні змушувати людину думати, давати відповідь на багато філософських питань. І Ірині, на мій погляд, це вдається. Ця виставка особливо цінна, алже, дійсно, вона присвячена Україні, вона надихає, вона стверджує життєстійкий стан людини. І ці твори змушують замислюватися, радіти і пишатися нашою історією, нашим народом, захисниками. І знати, що довгоочікувана Перемога нашої держави над рашистами неодмінно буде дуже скоро.

– Ви сказали, що захоплюєтеся творчістю Ірини Третьяк. А ось у Вашій колекції є її твори?

– Мені приємно, що, перш за все, з Іриною ми знайомі дуже давно і в нас не тільки професійні, а й дружні стосунки. І в мене є її роботи. Звісно, творчість Ірини Третьяк надихає і хочеться, аби її робіт було більше в колекції. Маю кілька таких робіт, які є талісманами, символами удачі, щастя, натхнення для мене. І взагалі, коли людина сама по собі щира, відкрита, коли з нею приємно спілкуватися, так само її роботи. Вони є дуже надихаючими і позитивними, їхня присутність, скажімо так, дає оселі чи тобі особисто по-іншому сприймати світ і ці роботи несуть благополуччя.

– А що це за роботи, що там зображено?

– Я з Іриною познайомилася, коли вона розпочинала серію робіт «Гранат». Це було надзвичайно круто. Це такі, на мій погляд, більш інтер’єрні роботи, але гранат Ірини, який для неї особисто, я знаю, що є символом успіху, символом натхнення, благополуччя, щастя, вони так само, скажімо, твою оселю перетворюють на острівець щастя і якогось комфорту. Тому в мене є вдома її роботи. Дуже пишаюся ними. Також дарувала роботи Ірини своїм друзям. І ті полотна принесли їм так само багато радості та щастя. Знаю, що роботи Ірини Третьяк знаходяться в приватних колекціях.

– Скільки триватиме ця виставка?

– Виставка «З Україною в серці» відкриває і бере свій старт у Вишгородському районі вперше. І представлена у двох провідних закладах культури Вишгородського району і Київської обласної ради. Це КЗ Київський національний музей-заповідник «Битва за Київ» і КЗ Київської обласної ради Вишгородський історико-культурний заповідник. Тобто, роботи на тему філософського сприйняття України і роботи на військову тематику знаходяться в музеї «Битва за Київ», а роботи, які є символічними для України і які є символами українства, знаходяться в музеї «Давньоруського гончарства» Офіційна експозиція відкрилася з 10 листопада. І триватиме до кінця місяця. І маленький секрет, що щоразу, коли відвідувачі будуть приходити на огляд експозиції, зможуть знайти нову роботу Ірини Третьяк. Бо, мені здається, Ірина сьогодні так само надихнулася відвідувачами, їхніми побажаннями, відкриттям. Вона сказала, що буде ще малювати роботи на цю тему і відповідно оновлювати вже існуючі виставки.

– Я так розумію, що в останні дні виставки можна буде прийти і вже повністю ознайомитися з усіма експонатами?

– Саме так. Впевнена, що ці прекрасні полотна знайдуть свого господаря, власника. Тому що, дійсно, мати чи в офісі, чи мати в себе вдома таку роботу, – це щастя.

– Тобто, тут не тільки можна споглядати, а якщо є бажання, то навіть придбати?

– Я думаю, так. Можна буде звернутися до художниці, залишити свої дані і, за можливості, придбати таку прекрасну роботу.

Дивіться також відеоверсію інтерв’ю:

Читайте також: На Вишгородщині відкрили виставку художніх робіт Ірини Третьяк (фото)

Валерій Харчишин: «Мої діти живуть у Варшаві, адже до нас «прилетіло» і в квартиру, і в будинок…»

Вийшов третій випуск проекту «Коли закінчиться війна» за участі екстрасенса Олександра Жаркова (відео)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Спілкувався Юрій ІВАНОВ

Фото і відео: Анатолій ШАРАЄВСЬКИЙ

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *