Головна Сторінка » Українські художники Андрій Серебряков і Данило Ноздря започаткували виставковий проект «Козацька сила. Шлях до Перемоги»

Українські художники Андрій Серебряков і Данило Ноздря започаткували виставковий проект «Козацька сила. Шлях до Перемоги»

0

Сьогодні, 28 вересня, в київському арт-салоні «Візантія» відбулось урочисте відкриття виставкового проекту «Козацька сила. Шлях до Перемоги», приуроченого до Дня захисників і захисниць України та Дня Українського козацтва, Покрови Пресвятої Богородиці.

Про це повідомляє Pravda NEWS.

Проект поєднав творчі роботи двох вітчизняних митців: 57-річного майстра батального жанру Андрія Серебрякова та 14-річного художника-абстракціоніста Данила Ноздрі.

Не зважаючи на велику різницю у віці й стилі, обох живописців єднає почуття безмежного патріотизму. Недаремно саме їхні картини прикрашають кабінет Головнокомандувача ЗСУ, генерала Валерія Залужного.

Авторка ідеї, директорка «Візантії», мистецтвознавиця Марина Мураневичзазначає:


«Цей проект зʼєднав непоєднане. Тут зійшлись митецькі космічні Світи: класичний живопис планетарновизнаного віртуозного маестро Андрія Серебрякова та художні абстракції юного геніального киянина Данила Ноздрі. А на перетині тих макрокосмів сталась злука світоглядів: гордість за могутність козацтва і непохитна віра в нашу Перемогу над рашистами».

Андрій Серебряков «Прорвемося! Все буде Україна!» – каже «Апач» , 2022, папір, акварель, 30х45 см

Наразі Андрій Серебряков, послідовувач традицій титанів українського мистецтва – Іллі Рєпіна та Сергія Васильківського, надав для експозиції свої полотна, що зображують події козацької доби:

«На моїх картинах, здебільше, козаки часів Запорозької Січі. Але на сьогоднішній виставці є особливе полотно «Прорвемося! Все буде Україна!» – каже «Апач». На нього мене надихнув товариш із позивним «Апач», який зараз воює на фронті».

Дуже символічно, що кревними пращурами Данила Ноздрі є представники шляхетних українських династій (Галузевських, Мазеп, Ковалів, Морачевських), які вписали свої сторінки в героічну історію українського козацтва.

Експоновані ж на виставці Данилові роботи є складовою циклу картин «Важкий шлях до Перемоги». Серед них – і ті, котрі увійшли до щойно виданого каталогу («Київ», «Херсон», «Дніпро», «Харків», «Бахмут»), і написані останніми тижнями («Маріуполь», «Миколаїв»).

Данило Ноздря «Важкий шлях до Перемоги. Маріуполь», 2023, полотно, акрил, 70х90 см

До речі, картина «Важкий шлях до Перемоги. Херсон» поповнить колекцію Херсонського обласного художнього музею після відбудови цієї зруйнованої та розграбованої загарбниками локації.

«Запланував продовжити «переможний» цикл. Збираюсь написати «Одесу», «Запоріжжя», «Львів». Але зараз готуюсь до своєї 7-ї персональної виставки, яка незабаром відкриється в київському Музеї Павла Тичини»,- ділиться думками Данило Ноздря.

Експозиція «Сила козацтва. Шлях до Перемоги» демонструватиметься в художньо-антикварному салоні «Візантія» включно по 14 жовтня. Бажаючі зможуть не тільки оглянути картини, а й придбати їх. Частина коштів буде направлена на підтримку Збройних Сил України.

Читайте також: Український художник Данило Ноздря долучився до виставки в київській галереї «MODI»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Юрій Іванов 

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *