Головна Сторінка » У МЄУ на регулярній основі проводяться тренінги тактичного застосування ультразвукової діагностики від НУО Mehad

У МЄУ на регулярній основі проводяться тренінги тактичного застосування ультразвукової діагностики від НУО Mehad

0

За підтримки президента Міжнародного європейського університету Алли Наволокіної з березня 2023 року на базі університету в Києві на регулярній основі проводяться тренінги тактичного застосування ультразвукової діагностики від НУО Mehad, у яких беруть участь лікарі з усієї України.

Про це повідомляєPravda NEWS.

У березні 2023 року професор Рафаель Пітті та президент НУО Mehad Зіад Алісса під час візиту до Києва зустрілись у стінах МЄУ із президентом Аллою Наволокіною, де обговорили можливу співпрацю. Саме з того дня університет став майданчиком активних тренувань.

А вже у серпні 2023 році у МЄУ провели перший масштабний тренінг для тренерів із тактичного ультразвуку.

Слід зазначити, що Mehad (Ex-UOSSM, France) – французька неурядова організація із більш, ніж 10-річним досвідом роботи, зокрема у Сирії, метою діяльності якої є підтримка систем охорони здоров’я та допомоги цивільному населенню на територіях, постраждалих внаслідок масштабних військових збройних конфліктів та природних катастроф. Штаб-квартира організації знаходиться у м. Париж, Франція.

У березні 2022 року, через кілька тижнів після початку широкомасштабної російської агресії проти України, професор Рафаель Пітті, генерал медичної служби французької армії у відставці, колишній радник НАТО із питань тактичної медицини, член ради ГО Mehad приїхав до України з метою створення навчального тренінгового центру із невідкладної медицини для цивільних лікарів, оскільки надання допомоги пораненим в умовах бойових дій суттєво відрізняється від травм і невідкладних медичних станів «мирного» часу.

Терміновість створення тренінгового центру була викликана добре відомими звірствами росіян у Сирії, їхніми постійними атаками усіма видами зброї проти мирного населення, зокрема із застосуванням зброї масового ураження – хімічної зброї.

Основні донори проекту в Україні: Кризовий центр Міністерства закордонних справ Франції, французька неурядова організація La Chaine de L”Espoir і безпосередньо НУО Mehad (Ex-UOSSM, France).

Для відкриття центру було обрано м. Львів із міркувань безпеки, логістичних можливостей, оскільки на той час під Києвом стояли російські війська.

Першим контактом в Україні для професора Пітті був Юрій Степановський, доцент кафедри педіатрії, імунології, інфекційних та рідкісних захворювань Міжнародного Європейського Університету, який швидко відгукнувся на ініціативу створення тренінгового центру, і спільно була розпочата робота із його створення. Тренінговий центр розпочав роботу на базі однієї з львівських комунальних лікарень.


Пан Юрій допоміг сформувати команду перших інструкторів (тренерів), які у травні 2022 року вирушили у Францію у м. Мец для проходження інтенсивного навчання, а також допоміг створити команду людей, без яких життя проекту сьогодні не можна було б уявити.

Усі навчальні програми створені й впроваджуються французькими лікарями – експертами із тактичної медицини, які у подальшому виконують роль наукових референтів. А далі курси безпосередньо проводяться українськими спеціалістами.

Під керівництвом професора Пітті було створено навчальні тренінги із:

• тактичного застосування ультразвуку;

• воєнної хірургії;

• надання невідкладної допомоги при гострій психотравмі;

• курс з організації роботи медичних закладів у разі хімічної атаки;

• надання невідкладної допомоги в екстрених ситуаціях;

• менеджмент болю.

Усі тренінгові програми/курси базуються на принципі “damage control” – принципі контролю над пошкодженнями. Це техніки і протоколи надання допомоги постраждалим і травмованим в екстремальних умовах з метою порятунку їхніх життів. Найближчий часом планується уведення в дію курсу «Pediatric Damage Control».

У квітні 2023 року тренінговий центр на запрошення професора Пітті відвідав Міністр охорони здоров’я Франції Франсуа Брон із делегацією під час візиту в Україну та Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен із представниками французького посольства.

У грудні професор Пітті від імені ГО Mehad та Алла Наволокіна від імені МЄУ підписали меморандум про співпрацю.

У березні 2023 року Mehad (Ex-UOSSM, France) – подарувала 52 портативні УЗД-апарати лікарням сходу України.

Із початку проекту навчання пройшли близько 4000 українських медичних працівників.

Юрій Степановський (доцент кафедри педіатрії, імунології, інфекційних та рідкісних захворювань Міжнародного Європейського Університету) був відповідальним за стратегічний розвиток проекту із початку його створення по грудень 2023 року. На даний час фасилітує організацію навчальних тренінгів у Києві.

Юрій ІВАНОВ 

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *