Головна Сторінка » Премія YUNA-2023: як проходила церемонія нагородження в умовах війни (репортаж)

Премія YUNA-2023: як проходила церемонія нагородження в умовах війни (репортаж)

0

У Києві в Жовтневому палаці (МЦКМ) відбулася 12-та церемонія Національної музичної премії YUNA. Вона пройшла під гаслом “ПІСНІ НЕЗЛАМНОЇ УКРАЇНИ”.

Про це повідомляє Pravda NEWS.

Під час заходу нагородили артистів, які виграли цього року премії за підсумками голосування журі. Окремою частиною церемонії стало вручення спецнагород YUNA, які українським артистам присудив оргкомітет премії за їхній внесок у підтримку української культури та суспільства у 2022 році.

Володарями спецнагород стали: Джамала – за масштабні міжнародні благодійні проєкти на користь України; Pianoбой – за серію концертів для української армії із залученням військових виконавців; KALUSH Orchestra – за гучну і переможну презентацію України на “Євробаченні 2022”; Олександр Пономарьов та Михайло Хома – за серію успішних музичних колаборацій; MONATIK – за “ART-оборону”, перший попальбом, який вийшов під час повномасштабної війни; Тіна Кароль – за благодійність та меценатство; Артем Пивоваров – за альбом “Твої Вірші, Мої Ноти” і популяризацію української поетичної спадщини у роки війни; Фонд співачки KAMALIYA – за створення нових благодійних організацій за межами України.

Декілька артистів, чиї пісні виграли цього року YUNA (переможці були оголошені 18 квітня), отримали статуетки на сцені Жовтневого палацу. Це гурт “Без Обмежень”, KOLA, Енджі Крейда, Chico & Qatoshi, KARTA SVITU та SHUMEI.

Переможцями YUNA 2023 стали 12 пісень: 

24/02 – «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ»;

2step – «АНТИТІЛА» та Ed Sheeran;

«Місто Марії»– «Океан Ельзи»;

«Біля тополі»– SHUMEI;

«Пес Патрон»– KARTA SVITU;

«Біля серця»– KOLA;

Hey Hey Rise Up – Андрій Хливнюк ;(«Бумбокс») та Pink Floyd;

«Чути гімн»– SKOFKA;

«Буде весна» – Макс Барських;

«Враже» – Енджі Крейда;

«Допоможе ЗСУ» – Chico & Qatoshi;

Oy U Luzi Chervona Kalyna (Army Remix) – «Бумбокс» та The Kiffness.

Соліст гурту KARTA SVITU Іван Марунич, який отримав нагороду за пісню «Пес Патрон», каже, що йому дуже приємно, адже творчість колективу оцінили та відзначили, а ще приємніше було побачитись зі своїми колегами по шоу-бізнесу на одній сцені:

«Є відчуття, що такі заходи наразі вкрай необхідні, адже ми показуємо своєму ворогу, що ніяким чином нас не залякати. Українці продовжують жити, створювати музику, грати концерти та долучатися до благодійності. Ця премія трішечки перезавантажила».

Учасниками концертної програми були понад 10 українських виконавців: Євген Хмара, “Скрябін”, Yurcash, SOWA, «Енджі Крейда», KOLA, KARTA SVITU, Chico & Qatoshi, «Без Обмежень», TVORCHI, Олександр Пономарьов та Михайло Хома, KAMALIYA, Марта Адамчук, Міла Нітіч, Dima Libra.

Військовослужбовець, репер-початківець Сергій Золотий, який виступив разом із KAMALIYA з трепетом розповідає про свій дебют на великій сцені:

«Дуже хвилювався, але це не так страшно як на війні. Своїм виступом дуже задоволений. Вдячний KAMALIYA, що запросила мене виступити із нею. Це було так раптово. Я швидко зібрався і приїхав на премію із Харкова. Сподіваюся, що ми продовжимо нашу співпрацю».

Українська співачка KAMALIYA теж поділилася своїми враженнями від цьогорічної YUNA із кореспондентами ІА «Оперативна Україна інфо»:

«Моя місія була тільки молитися, аби премія пройшла успішно, щоб ніякі ракети не змогли зірвати її, щоб усі могли насолодитися виступами артистів та відпочити. Два роки поспіль YUNA проходила в онлайн-форматі. І те, що 12-та премія пройшла в офлайн – це для нас невеличка Перемога, незважаючи на всі перепони вона відбулася і все вдалося. Сподіваюсь, що 13-та премія вже проходитиме без війни, що до того часу Україна вже переможе ворога».

Співзасновник музичної премії YUNA Мохаммад Захур каже, що для команди було дуже важливо впоратися із усіма організаційними моментами, аби все ж таки провести музичну премію:

«Зараз людям погано, скрізь лунають вибухи, летять ракети. Вони подавлені, настрою почасту немає, тому ми й намагалися якимсь чином підняти бойовий дух українців. Також мали підтримати й виконавців, які протягом війни створювали такі неймовірні шедеври. Думаю, що нам це вдалося зробити. Це видно було і по атмосфері в концертному залі, коли глядачі майже по 5 хвилин аплодували кожному із артистів».


Цього вечора вперше виконали наживо нові версії двох популярних пісень. Так, «Скрябін» представили композицію “Місця щасливих людей”, де у приспівах замість європейських міст згадуються українські міста, які постраждали від російської агресії (Маріуполь, Чернігів, Ірпінь та інші). А Марта Адамчук виконала пісню “Разом до перемоги прийдем”, яка під час “Євробачення 2023” у Ліверпулі стала офіційною українською версією хіта The Beatles “With A Little Help From My Friends”. В обох випадках автором нових текстів є співзасновник та генпродюсер YUNA Павло Шилько.

У коментарі ІА «Оперативна Україна інфо» Yurcash зазначив, що виконувати пісні Кузьми Скрябіна для нього – це велика честь:

«Звісно, краще б було, якби Кузьма вийшов і сам сьогодні заспівав свої пісні. Однак цього вже не буде. Його вже вісім років немає з нами. І так сталося, що я п’ять років, як співаю у гурті «Скрябін». Люди хочуть чути нині ці пісні, їм потрібен Кузьма Скрябін. Тому продовжуємо його справу».

Павло Шилько також став головним ведучим церемонії. Серед тих, хто вручав нагороди і виступив у ролі співведучих шоу, були відомі медіаменеджери, блогери, меценати, теле- та радіоведучі, благодійники: Мохаммад Захур, Нателла Чхартішвілі-Зацаринна, Валерій Сасковець, Тигран Амалян, Анна Заклецька, Серж Гагарін, Анна Свірідова, Світлана Легка, Нателла Кірс, Ваня Рассел.

Заслужений артист України Андрій Князьтеж завітав на YUNA-2023. Каже, що враження у нього від премії лишилися двоякі:

«По-перше, змінили формат премії – нагороджували 12 пісень війни. І це чудово, адже нині пишеться музична історія України. По-друге, до цього всі вже звикли, що були номінації: «Кращий співак», «Кращий кліп», «Краще шоу» та ін. Але я погоджуюсь із організаторами, що цей формат наразі є актуальним, хоч і незвичним. Адже обрали саме ті пісні, які народилася під час війни. І їх нам подарувало суспільство, адже воно їх полюбило. Це, справді, патріотичні пісні, які надихають наших героїв та героїнь, наш незламний український народ. І від того хочеться жити. Тож дякую організаторам за це свято пісні».

Український співак та телеведучий Andre Kriche каже, що ця премія стала особливою:

«Під час повномасштабного вторгнення ще не влаштовували таких великих проектів. І я дуже щасливий, що премія YUNA нарешті таки відбулася, що обрали 12 переможців. І серед них є багато музикантів-початківців, які власне почали робити свої перші кроки під час війни. Задоволений цим заходом і тим, що ми продовжуємо жити, створювати музику та реалізовувати такі проекти, показуючи всьому світу нашу українську культуру та незламність».


Під час церемонії YUNA-2023 відбувалася телезйомка. Телевізійну версію події можна буде побачити на десятках українських регіональних каналів після 23 червня. Тож слідкуйте за анонсами телемовників!

Нагадаємо, цього року оргкомітет YUNA кардинально змінив регламент премії і адаптував його під реалії воєнного стану.

Замість звичайних номінацій була створена єдина категорія “ПІСНІ НЕЗЛАМНОЇ УКРАЇНИ”, в якій члени журі премії обрали 12 пісень-переможців, що вийшли у період з 24 лютого до 31 грудня 2022 року, та потрапили до ТОП-100 радіоротацій за підсумками року. Гарантом чесності підрахунку голосів журі YUNA традиційно виступила компанія «Делойт» в Україні.


Інформаційними партнерами заходу виступили:
ІА «Оперативна Україна інфо» та Pravda NEWS.

Ексклюзивні інтерв’ю із зірками ІА «Оперативна Україна інфо» опублікуємо у наступних матеріалах нашого видання. 

Читайте також: TAYANNA: «Коли ти щасливий, тоді й всі будуть щасливими»

Оксана Білозір розповіла про нові пісні, які з’явилися у неї під час війни

Віктор Павлік розповів про участь у благодійних концертах і пісні, які найчастіше просять виконувати

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Юрій Іванов

Фото: Юрій Грязнов, Юрій Чередніченко 

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *