Головна Сторінка » Національний оператор з відбудови. Навіщо був реанімований державний Укрбуд

Національний оператор з відбудови. Навіщо був реанімований державний Укрбуд

0

Навіщо відновлюють державний Укрбуд, як він виживає зараз та як збирається заробляти у майбутньому? Про це в інтерв’ю з його керівниками.

У січні 2023 року Фонд держмайна отримав в управління Укрбуд як актив, що не підлягає приватизації. Державне акціонерне товариство “Будівельна компанія Укрбуд” засноване 2005 року. Воно не входить до складу однойменної корпорації і тим паче не пов’язане з Укрбуд девелопмент Максима Микитася, який звинувачується у відмиванні грошей та хабарі. Проте корупційна історія останньої зіпсувала репутацію всьому бренду “Укрбуд”. Девелопер не мав жодного стосунку до держави, а лише використовував його логотип.

Останні декілька років компанія була у законсервованому стані та майже не працювала за своїми основними напрямками. Днями нове керівництво оголосило про її відновлення. До 1 січня 2024 року вони планують затвердити стратегію розвитку на п’ять років і змінити назву, яка асоціюється у суспільства з будівельною аферою.

LIGA.net поспілкувалася з головою наглядової ради компанії Віктором Лещинським та його заступником Владом Александровим, який відповідає за реформи, передає Pravda NEWS.

В. Лещинський – президент Національного експертно-будівельного альянсу та засновник компанії “Проектсп”, яка займається діяльністю у сфері архітектури.

 

В. Александров – підприємець, раніше він розвивав бізнес в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Вони називають себе командою траблшутерів. Термін trouble-shooter в англійському лексиконі – “людина яка вирішує проблеми”, або по простому – антикризовий менеджер. Нова команда Укрбуду запевняє, що прийшла реформувати компанію і створюватиме з неї національного оператора країни з відбудови та відновлення.

Звідки гроші на відновлення діяльності

Лещинський: Укрбуд був законсервований, адже майже не працював за основними напрямками. Навіть до початку повномасштабної війни компанія зі слабким менеджментом виявляла обмежену активність на ринку. Вона майже не брала участі в проєктуванні та будівництві.

LIGA.net: У 2021 та 2022 роках компанія не виграла жодного тендера, у 2020-му – лише один. З 2017 року активно почала падати виручка з 450 млн грн до 63,7 млн грн у 2021 році та 40,9 млн грн у 2022-му.

Єдиний напрям, який Укрбуд і далі реалізовував, – здавати в оренду активи. Всі дочірні підприємства компанії працювали на мінімальних потужностях. Вони не були збитковими, але працювали в нуль.

Александров: Компанія поки що не має жодних інвестицій, дотацій з бюджету та навіть оборотних коштів. Зараз, щоб забезпечити стабільну діяльність, ми скорочуємо витрати та збільшуємо доходи шляхом участі в тендерах та здаванні в оренду будівель та приміщень. Ми оптимізували нашу наявну нерухомість та здаємо в оренду за ринковими цінами залишок об’єктів. Грошей від оренди вистачає на те, щоб утримувати компанію.

Лещинський: З-понад 100 тисяч квадратних метрів у дев’яти областях приблизно 30 тисяч потрапили під російську окупацію. Певну кількість площ ми скоротили та здаємо в оренду. Але зможемо відмовитися від неї, коли відновимо свій потенціал.

До приходу нашої команди компанія мала цього року всього 20 договорів оренди. За два місяці ми передали в оренду ще 40 об’єктів. Зокрема, релокованим підприємствам. Наприклад, офіси у багатоповерховій будівлі Укрбуду на вулиці Євгена Сверстюка, 23 в Дніпровському районі Києва здають в оренду. Компанія займає лише два поверхи.

Цього року ми плануємо показати хоч якийсь прибуток, а не мінусовий баланс. Коли ми отримали компанію в управління, показники були не дуже гарні. Зараз ми займаємося стабілізацією. Наступний рік – інвестуємо свій дохід в розвиток, оновлюємо потужності, повертаємо будівельно-монтажні управління. У 2025 році компанія має збільшити показники за контрактами в 10-30 разів.

Нова команда старого Укрбуду

Лещинський: Команда Фонду держмайна (ФДМУ), якому уряд у 2022 році передав Укрбуд, ініціювала реформування державної компанії. Це не означає, що компанію приватизують. Принаймні нам про це не говорили. Нову наглядову раду вони обирали самостійно.

Зараз в компанії працює понад 300 людей. Деякі обіймали посади тут і раніше. Про склад компанії у кількісному показнику не можна казати, що оновлення має бути стовідсотковим. Менеджмент, який погодила наглядова рада, змінений на 95%. Ті п’ять відсотків, які залишилися, намагаюся плідно співпрацювати з новою командою. У нас немає зобов’язання повністю звільнити старий колектив. Водночас людей, які працювали в Укрбуд девелопмент, пов’язаній з Максимом Микитасем, у компанії немає.

Укрбуд буде постійно трансформуватися, поки не досягне своїх результатів. Ми повністю оновлюємо будівельний департамент людьми, які мають практичний досвід у цій сфері.

Александров: Зараз ми стикаємося з тим, що люди думають, мовляв, будівництво – відкати та шахрайські корупційні дії. Ми майже всі прийшли з бізнесу і зі своїми досягненнями. Наша ключова мета – створити компанію з повністю прозорими елементами контролю.

Укрбуд – державний оператор з відбудови

Александров: Ми державна госпрозрахункова компанія, яка сама заробляє гроші та має спрямовувати до державного бюджету дивіденди. В Укрбуді є структури, які займаються навчально-курсовою діяльністю, будівництвом, проєктуванням та управлінням майном. Загалом є 10 дочірніх підприємств, приватні до складу не входять і в планах цього немає. ФДМУ планує перетворити Укрбуд в національного оператора з відновлення та відбудови.

Лещинський: Тому що наразі компанії, які займаються будівництвом та реконструкцією, переважно приватні. У нас немає мети стати єдиними на ринку відбудови й відновлення та всі замовлення забрати під себе. Ми такий самий гравець, як і інші, але з інтересами держави. Наше завдання – побудувати сильного гравця на будівельному ринку і захищати державні інтереси.

Читайте також: У ДАТ “Будівельна компанія “Укрбуд” розповіли про досягнення та перспективи діяльності нового менеджменту

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Дар‘я Крутько

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *