Головна Сторінка » Як проходив візит німецької делегації у Вишгородському та Фастівському районах (фото)

Як проходив візит німецької делегації у Вишгородському та Фастівському районах (фото)

0

Протягом двох днів відбувався візит німецької делегації у Вишгородському та Фастівському районах. Радник голови міста Гайдельберг (Німеччина) Свен Гешінські завітав на Київщину за запрошенням депутатки Київської обласної ради Тетяни Самойленко та першого заступника голови Вишгородської районної державної адміністрації Ігоря Мадяра.

Про це повідомляє «Оперативна Україна інфо».

За словами Тетяни Самойленко, це були два насичених дні, десятки зустрічей і перемовин, неймовірна кількість вражень. Саме із цього почалась українсько-німецька дружба:

«Спланувавши чітко наші зустрічі, перший день ми провели у Вишгородському районі. Голова Вишгородської районної державної адміністрації Олексій Данчин зустрів іноземного представника, познайомив з районом та висловив позицію щодо підписання меморандуму про співпрацю в різних напрямках».



«Мені дуже приємно, що наші європейські партнери не залишають нас наодинці. І незважаючи на ракетні обстріли, приїздять та допомагають. Надіюсь, що зможемо підписати на рівні Вишгородського району та міста Гайдельберг договір по співпрацю та партнерство. Адже ми вже бачимо майбутнє щодо розвитку економіки району, його відбудови і хочемо робити це так, аби використовувати європейський досвід»,- зазначив голова Вишгородської районної державної адміністрації Олексій Данчин.

Побував Свен Гешінські і біля будинку у Вишгороді, куди влучила ворожа ракета.

Про пошук іноземних партнерів та як наразі відновлюється район розповів перший заступник голови Вишгородської районної державної адміністрації Ігор Мадяр:

«Від початку війни ми всі були дуже злі і перебували в шоці. Кожен мав щось робити. Тож я сконцентрував всі свої зусилля саме на пошук іноземних партнерів-донорів, які б стали нам у нагоді. І ось зараз бачимо вже перші результати, коли до Вишгороду приїхали наші європейські друзі. Тож будемо і надалі рухатися в цьому напрямку. Наразі перед нами стоїть ключове завдання – це відбудова приватного сектору, повернути людям домівки, щоб вони почали жити нормальним життям, яке було в них до війни. Ми вже відремонтували мости: десь капітальний ремонт, десь облаштували тимчасові переправи. Намагаємося відновлювати і приватний сектор, але це здійснюємо поки за рахунок модульних містечок. Проте основний акцент – це відновити енергетичну інфраструктуру району. Говорити про повномасштабне відновлення – рано, адже ми не розуміємо, як поведе себе ворог. Від того і є затримка в допомозі від міжнародних партнерів».

Після чого делегація вирушила у Димерську громаду до селищного голови Володимира Підкурганного. Пан Свен познайомився з місцевою школою та передав 5 планшетів на заклад, адже російські окупанти вкрали та понівечили комп’ютерну техніку школярів.

Наступною зупинкою стало знайомство із Іванківською громадою, яка зазнала значних руйнувань і була понад місяць в окупації.

Свен Гешінські познайомився із Тетяною Свириденко, яка очолює цю громаду, і був неймовірно вражений її силі духу, впевненості та величезному вкладу у розбудову громади.


Після насиченої розмови делегація вирушила в село Кухарі, де було зруйновано школу, адміністративну будівлю та будинки жителів села. Свен на власні очі побачив, яке горе принесли російські окупанти – будинки можна відновити, а життя людей не повернеш. Він передав 5 планшетів і Кухарській школі, адже очно тут навчаються лише початкові класи – у модульній школі, яку подарували польські благодійники.

На завершення насиченого дня відбувся візит у Поліську громаду, де за українською традицією, з короваєм зустріла гостей селищна голова Олена Гаращенко. Яка теж познайомила зі своїм краєм та розповіла про жахливі події під час окупації. Ще 5 планшетів було передано на освітній заклад у Поліссі.

Наступного дня делегація провела зустрічі у Фастівському районі. Першими її зустріли голова Бишівської громади Іван Рознай та його заступник Віталій Ключник. Вони провели гостей на місця влучення російських ракет. Показали зруйновані будинок культури, адміністрацію, дитячий садочок, школу та приватні будинки. І тут Свен Гешінські подарував планшети у школу, де гостей радо зустріли і вчителі, і діти.


Родзинкою зустрічі була екскурсія місцевим підприємством ЯВК, де вирощують гриби і реалізовують їх по всій Україні. Під час повномасштабного вторгнення керівництво ЯВК безкоштовно роздавали шампіньйони населенню та військовим. Посміхаючись, згадують ті дні – у всіх тоді були страви з грибами. А вже сьогодні гостей із Німеччини частували варениками, які приготували за секретним рецептом на крохмалі.

Теплими і щирими були зустрічі у Фастові. Після конструктивної розмови з міським головою Михайлом Нетяжуком делегація вирушила у дитячий садочок «Казка». Свена провели до укриття, де ховаються дітки під час повітряної тривоги, а після вихованці садочку влаштували для гостей концерт. Сльози на очах були у всіх, коли маленькі українці заспівали державний гімн. Діти подарували на згадку ляльку-мотанку, а пан Гешінські передав їм ноутбук.

Не могли не завітати і до місцевого Волонтерського Центру, адже з першого дня війни він став гуманітарним хабом на Київщині, а вже сьогодні надає допомогу по всій Україні.

Вразила німецького представника зустріч з дітьми загиблих героїв у центрі «Родина 4.5.0». Свен передав і цим дітям планшети та детальніше ознайомився з напрямками роботи організації. Важко було підібрати слів, пана Гешінські дуже дивувала наша згуртованість – в країні, де йде війна, люди впроваджують такі соціальні проекти.

На прохання німецького гостя його відвезли ще і до Бучі, де заступник міського голови Дмитро Чейчук розповів про страшні події, які сколихнули весь світ. Але «Буча-квітуча» – так називає її Дмитро, й справді починає відновлюватись: будинок за будинком, вуличка за вуличкою отримує новий вигляд. Результат роботи міської влади та меценатів.

«Ці два дні ми прожили в неймовірному темпі, нон-стоп. Познайомились із людьми, дізнавались про події, розповідали про Київщину та Україну, раділи і плакали. Я неймовірно вражена широкою і щирою душею нашого гостя. Впевнена, що Свен Гешінські розповість своїм друзям у Німеччині, що ми українці прагнемо жити у вільній, мирній та незалежній Україні. Від себе особисто хочу подякувати усім, хто допоміг зорганізувати і зустріти достойно нашого друга з Німеччини»,- підкреслила депутатка Київської обласної ради Тетяна Самойленко.

Читайте також: У Львові проведуть благодійний захід із аукціоном на підтримку дітей України

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Юрій Іванов

Фото: Максим Древаль

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *