Головна Сторінка » Віктор Лещинський: «У юридичній площині до кінця неврегульоване питання щодо компенсації збитків завданих від російської агресії»

Віктор Лещинський: «У юридичній площині до кінця неврегульоване питання щодо компенсації збитків завданих від російської агресії»

0

Президент Національного експертно-будівельного альянсу України Віктор Лещинський розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Оперативній Україні інфо»та Pravda NEWS про процедуру та механізми фіксації об’єктів,  які постраждали від російської агресії, від військових дій, які фахівці цим займаються та законодавче поле щодо фіксації та експертизи збитків.

– Зараз багато людей в Україні все ж таки хочуть розуміти, як відбувається фіксація об’єктів, які постраждали від російської агресії, від військових дій. Як це робити, куди вносити і які спеціалісти цим займаються?

– Це питання зараз серйозно підняте в суспільстві і є нормативно-правова база, яка чітко регламентує фіксацію таких збитків. Насапмеред необхідно фіксувати такі збитки в правоохоронних органах як  правопорушення, викликати фахівця ДСНС. Постановою Кабміну від 5 квітня 2022 року № 423 затверджений перелік осіб, які безспосередньо проводять обстеження щодо стану конструкцій будівлі, споруди.

Це експерти з обстеження будівлі-споруд сертифікатом, проектанти з місця надійності конструкцій та ті фахівці, які прописані постановою Кабміна (інженер-проектувальник із кваліфікаційним рівнем “провідний” або “I категорія”, який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією “інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення механічного опору та стійкості”; експерт будівельний із кваліфікаційним рівнем “провідний” або “I категорія”, який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією “експертиза проектної документації у частині забезпечення механічного опору та стійкості”; інженер-консультант (будівництво) із кваліфікаційним рівнем “провідний” або “I категорія”). Також обстеження пошкоджених об’єктів може проводитися шляхом залучення підприємств, установ та організацій, у складі яких є такі виконавці. Після чого такий фахівець підписує по заявці з вами договір, робить професійно якісно свою роботу, видає наприкінці звіт з технічного обстеження будівлі-споруд, окремо підкладаючи всередину свій кваліфікаційний сертифікат. Це і є фіксування збитків, завданих шляхом російської агресії. Потім юридична чи фізична особа вносить ці дані. Краще ці документи відправляти в органи місцевого самоуправління і фіксувати цю документацію в “Дію”. Хоча єдиної централізованої системи внесення даних у єдину базу поки що не існує.

– Дуже багато в інтернеті говорять за те, що така фіксація збитків і їхня компенсація безпосередньо покладена на судових експертів. Чи воно є так, що це за фахівці, скільки коштує їхня робота? І скільки після їхньою роботи люди зможуть отримати коштів зі збитків?

– У переліку осіб, які надають свої послуги у сфері обстеження будівлі-споруд, таких осіб як судові експерти взагалі немає. Судові експерти – це сертифіковані фізичні особи Мін’юстом, які пройшли до цього навчання в профільному інституті, здали кваліфікаційні іспити та отримали сертифікат судового експерта, який видає Мін’юст. Як правило, судові експерти залучаються до спірних питань, які ми розглядаємо в частині судово-технічної експертизи, судово-економічної експертизи, які більш притаманні збиткам фіксації, втратам майна людей. Судові експерти, як правило, залучаються при спірних питаннях суб’єктів господарювання, в спірних питаннях генерального підрядника замовника та проектанта, всіх учасників будівельного спрямування. Залучаються також при відкритті кримінального провадження шляхом залучення правоохоронними органами через суд. Це експерти, які розглядають точність проведення робіт, проведення проектної документації та інших спірних питань, коли є або спір, або уточнення між суб’єктами господарювання, або контролюючими правоохоронними органами. Щодо їхньої участі в фіксації та отриманні компенсації по збитках від наслідків російської агресії, то така категорія осіб юридично не закріплена. Висновок судової експертизи не може гарантувати жодному власнику компенсації таких втрат взагалі. Чому? Тому що відповідальна сторона в цьому випадку дуже спірна. І, подаючи в суд дані матеріали, у нас безпосередньо не визначено суб’єкт відповідача. І як правило багато таких питань «ходе» на ринку України, але це не є панацеєю для вирішення таких питань і не вирішує питання взагалі.

– Чи є чітко визначене законодавче поле щодо фіксації та експертизи збитків?

– Це законодавче поле урегульоване частково, тому що визначені суб’єкти фіксації. А до кінця неврегульоване питання щодо компенсації даних витрат в юридичній площині. Тож на сьогоднішній момент необхідно визначити відповідно до постанови Кабміну чіткі правила фіксації таких збитків і дочекатися законодавчого врегулювання, а саме пред’явлення таких документів і суми компенсації.

Читайте також: Віктор Лещинський: «Основна функція керівника – уміння генерувати комфортну атмосферу для команди»

Віктор Лещинський: «Вірю, що ми побудуємо країну нових відносин, перспектив та сучасного рівня життя…»

Віктор Лещинський: “Порядок на будівельному майданчику є і буде там, де існує система управління…”

Віктор Лещинський: «Ринок будматеріалів має незначні коливання цін…»

Віктор Лещинський: «Готуємо програми із відновлення країни»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Спілкувався Юрій Іванов

Фото: Юрій Іванов

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *