Головна Сторінка » Український народний хор ім. Г. Г. Верьовки вирушає у міжнародне турне «Ми Українці» задля ЗСУ (фото, відео)

Український народний хор ім. Г. Г. Верьовки вирушає у міжнародне турне «Ми Українці» задля ЗСУ (фото, відео)

0

Днями в інформаційній агенції «Укрінформ» відбулася пресконференція з нагоди 80-річного ювілею Національного заслуженого академічного українського народного хору України ім. Г.Г. Верьовки.

Про це повідомляє «Оперативна Україна інфо», передає Pravda NEWS.

Під часу заходу розповіли, що Національний заслужений академічний народний хор України ім. Г.Г. Верьовки вирушить у міжнародне благодійне турне. А перший концерт відбудеться 6 грудня, в День Збройних сил, у Вашингтоні.

Саме ж турне запланували після того, як хор 18 листопада відсвяткує свій 80-річний ювілей у палаці «Україна».

Колектив гастролюватиме протягом місяця у США, Канаді та країнах Європи. І має уже запрошення із Італії, Франції та Польщі. Турне відбуватиметься за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики.

«Сьогодні Міністерство культури та інформаційної політики України здійснює заходи щодо фінансування діяльності хору. Це робиться державою для того, щоб зберегти ті, на жаль, поодинокі, але найяскравіші прояви української народної культури. Якщо ми відповідальні за сьогодення та майбутнє України, ми маємо забезпечити підтримку хору та інших колективів», — зауважив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.


Керівник хору імені Григорія Верьовки Ігор Курилів зазначив, що наразі треба  розвивати хорове мистецтво в Україні, адже ще років десь 30 тому село співало, а нині вже й не чути, що люди збираються, наприклад, на весіллі та співають народних пісень.

Організатор міжнародного турне хору Юлія Гершун каже, що гастролі є благодійними і всі кошти, які вдасться зібрати передадуть на реабілітацію українських військових та постраждалих від російської агресії. Також віддадуть на системи розмінування, які вбережуть життя нашим саперам і дозволяють швидше ліквідувати ворожі снаряди з української землі:

«Це був великий виклик і вкрай важлива місія — взяти на себе ініціативу та підготувати логістику міжнародного туру в Америці. Адже через повномасштабне вторгнення були проблеми і з виїздом чоловічої частини хору. Але я дуже вражена і щаслива, що коли ми звернулися до всіх ланок української влади — ми отримали неймовірну підтримку. А також швидку візову допомогу. Дякуємо Ростиславу Карандєєву та Міністерству закордонних справ, послу України в США Оксані Маркаровій, а також депутатам ВР, які всесторонньо супроводжують проєкт! Я впевнена, що наш тур “WE ARE UKRAINIANS” стане візиткою України у всьому світі».

До речі, до гастролей долучиться український боксер Олександр Усик, який погодився на особливий танок – «бойовий гопак». Його він виконає із хором.

У міжнародний тур вирушать і переможниця Євробачення 2004 Русланата відомий у світі скрипаль Василь Попадюк.

«Це буде унікальне шоу в історії українського мистецтва, тому що ми поєднаємо культурний скарб, який несе хор Верьовки, та сучасні мультимедійні технології. Це шоу матиме різну співпрацю, музичні і візуальні експерименти. Мені дуже хочеться, щоб про Україну дізнався весь світ і Україною пишалися самі українці», – сказав режисер-постановник, кліпмейкер та креативний директор Євробачення 2023 Герман Нєнов.

Шоу «Ми – Українці» має на меті привернути увагу всього світу до війни в Україні та наголосити на важливості систематичної підтримки гуманітарних ініціатив для українців у світі.

Привітати хор із 80-річчям прийшли відомі діячі культури України, серед яких був віце-президент Національної академії мистецтв Валерій Бітаєв. Він нагородив хор ім. Г.Г. Верьовки Великою Золотою Медаллю за високі творчі досягнення і збереження національної пам’яті.

Приїхали привітати з днем народження легендарний хор багато зірок і колег: Камалія, Софія та Маруся Нерсесян, Інна Сітнікова, Міла Нітіч, Софія Єгорова, Лілія Ріпка, Ігор Буранов, Andre Kriche, Амадор Лопес, Ігор Савчук, Алла Наливайко, Люся Кава, Лілія Олійник, Марина Філіпенко, Юрій Іванов та інші.

Свої вітання хору висловив і військовослужбовець з полку «Азов», із позивним «Вікіпедія»: «Ви виконуєте надважливу місію. Тому що зараз на нашу культуру величезний попит за кордоном. Ви маєте показувати її всьому світу. Нам не можна давати забувати всьому навколишньому світу за нас!»

Захід завершився розрізанням святкового торта з нагоди 80-річного ювілею Національного заслуженого академічного українського народного хору України ім. Г.Г. Верьовки.

Читайте також: У Вишгороді провели круглий стіл, який присвятили актуальним проблемам забезпечення безпеки населення в умовах дії воєнного стану

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Юрій Іванов
Фото: Юлія Шкварун

Відео: Юрій Іванов

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *