Головна Сторінка » Український художник Данило Ноздря видав перший каталог своїх картин

Український художник Данило Ноздря видав перший каталог своїх картин

0

Український художник-абстракціоніст Данило Ноздря, не зважаючи на юний вік (5 вересня йому виповнилось лише 14 років), уже добре відомий в Україні та далеко за її межами, видав перший каталог своїх картин.

Про це повідомляє Pravda NEWS.

До цієї важливої події у житті художника були високі нагороди на престижних міжнародних арт-конкурсах, персональні експозиції багатьма містами України, участь у вітчизняних і закордонних (Японія, Болгарія, Швейцарія, Китай, Албанія, Північна Македонія, Чорногорія) виставках, благочинні аукціони.

Наразі Данилові картини зберігаються в колекціях Національного художнього музею України та Музею Павла Тичини, подаровані автором Херсонському обласному художньому музею, генералу Валерію Залужному і мерії Києва.

І ось тепер чималий професійний доробок молодого митця підсумувано в його «Альбомі живописних робіт», який щойно вийшов із друку (видавець Бихун В.Ю., вступна стаття за авторства Майї Чумак, провідної наукової співробітниці Музею видатних діячів українськоі культури). В публікації – 105 картин із більш ніж 200 написаних Данилом Ноздрею.

Звісно, перший примірник каталогу художник презентував героїчному воїну сьогодення, поціновувачу Данилової творчості – генералу Валерію Залужному. Адже серед  репродукцій «Альбому» – картина «Важкий шлях до Перемоги. Бахмут», яка прикрашає кабінет Головнокомандувача Збройних Сил України.

Із виходом «Альбому живописних робіт» Данила Ноздрю привітали його творчі наставники: Народний художник України, Шевченківський лауреат Валерій Франчук, професор КНУТД Євген Гула, всесвітньовідомий скульптор Олег Пінчук, Заслужений журналіст України Сергій Комісаров, знаний трускавецький художник Андрій Копчак.

Професор Євген Гула зазначає:

«Каталог Данилових робіт зробили напрочуд якісно, професійно, чуттєво. Такий високий рівень змісту, фото і друку дотичний щаблю неймовірних митецьких здібностей мого юного товариша по художньому цеху. Тому найщиріші побажання Данилу Ноздрі: не зупинятись на досягненому, натхненно творити далі . Й усім нам – скорішої Перемоги над рашистами!».

Скульптор Олег Пінчук слідкує за розвитком творчого шляху автора «Альбому» із початкових кроків – майже 5 років. І за цей час, на думку маестро, з Данилом сталися карколомні зміни: з маленького соромʼязливого малювальника він перетворився на маститого живописця, роботи котрого вражають своєю фантастичною яскравістю і справжнім патріотизмом.

Фаховий аналіз каталогу Данила Ноздрі надала визнана українська мистецтвознавця Наталя Бондаренко:

«Цей «Альбом» можна розглядати як свідоцтво віддзеркалення нашого часу в блискуче втілених художніх образах: як живе, чим дихає Україна. Тут – і відчуття достоїнства, честі, добра та любові, й діалоги з просторами космосу через враження від  провісних практик, і найголовніше – беззаперечна праведність визвольного руху українського народу з поясненням секрету того, як ми витримали небувалі труднощі, як не втратили надій, як упевнено йдемо до Перемоги».

Відтак останній місяць виявився для Данила Ноздрі вкрай урожайним. Окрім виходу з друку «Альбому живописних робіт», юний художник провів свої експрес-виставки на благочинних заходах у підтримку родин із Маріуполя, що мешкають у Києві, та сімей, які виховують дітей із інвалідністю, долучився до колективної виставки «Київський романс» у Музеї Шолом-Алейхема (м. Київ). Також його картина «Червона калина – Україна переможе!» за підтримки Міністерства закордонних справ України експонувалась (серед робіт дітей-переможців Міжнародного Художнього Фестивалю МАЛЮЙ.UA) в Японії, Китаї, Болгарії, Північній Македонії, Чорногорії та Албанії.

Наразі Данило готується до своєї 7-ї персональної виставки «Магічна Україна», яку присвятить Дню захисників і захисниць України.

Читайте також: Киянин Данило Ноздря став одним із переможців Міжнародного художнього фестивалю МАЛЮЙ.UA

 Київський художник Данило Ноздря виборов Гран-прі на Міжнародному арт-конкурсі в Монако

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Юрій Іванов 

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *