Головна Сторінка » У Вишгороді відбувся круглий стіл «Соціальний захист та надання соціальних послуг на рівні територіальних громад. Актуальні пробеми» (фото)

У Вишгороді відбувся круглий стіл «Соціальний захист та надання соціальних послуг на рівні територіальних громад. Актуальні пробеми» (фото)

0

Днями в залі засідань Вишгородської районної військової (державної) адміністрації відбувся круглий стіл «Соціальний захист та надання соціальних послуг на рівні територіальних громад. Актуальні пробеми». Його організували Вишгородська районна військова адміністрація та Асоціація соціального розвитку через право.

Про це повідомляє Pravda NEWS.

До заходу долучилися народні депутати, представники профільних міністерств та органів місцевого самоврядування, а також наукова спільнота й громадські організації.

Круглий стіл розпочався із вітального слова начальника Вишгородської районної військової адміністрації Олексія Данчина:

«Шановні колеги! Дякую всім, хто сьогодні долучився до Круглого столу, адже порушена нами тема для обговорення є більш ніж актуальною і болючою в умовах воєнного часу. І насамперед для нашого Вишгородського прикордонного з Білоруссю району. Також у нас є деокуповані громади та громади, на яких відбувались бойові дії. А тому ця тема, присвячена дослідженню особливостей правового регулювання соціального захисту членів сімей військовослужбовців в Україні, ветеранів, ВПО, аналізу проблемних питань такого захисту та внесенню пропозицій щодо шляхів їх вирішення є надважливою. Безперечно, першочерговим завданням держави є забезпечення соціального захисту свого населення та створення умов для достатнього життєвого рівня людей. Оскільки право на соціальний захист відноситься до найважливіших прав особи, яке повинно визнаватися та гарантуватися на рівні держави. Слід зазначити, що до категорії населення, які потребують особливого соціального захисту належать військовослужбовці, діяльність яких напряму пов’язана з небезпекою для життя, та члени їх сімей, ветерани, ВПО. Особливо сьогодні, в умовах збройної агресії, економічної нестабільності та систематичної й планомірної трансформації України як держави європейського зразка, питання соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей постає досить гостро. Без сумніву, що для покращення соціального становища членів сімей військовослужбовців необхідне вдосконалення їх соціального захисту».

Також він підкреслив, що потрібно, зокрема, вносити зміни до законів України та інших нормативно-правових актів за різними напрямами, серед яких удосконалення законодавства з питань посилення соціального захисту членів сімей військовослужбовців; приведення рівня матеріального та інших видів забезпечення у відповідність із встановленими для них законодавством правами і свободами:

«Зауважу, що соціальний захист як військовослужбовців та членів їх сімей, а також ветеранів, ВПО щодо підтримання їх життя на належному рівні, є важливою частиною соціальної політики держави, яка відповідальна за добробут, розвиток і безпеку своїх громадян. А на рівні територіальних громад надання такого захисту, консультацій та підтримка всіх, хто цього найбільше потребує і є головною темою наших обговорень сьогодні».

За словами президента Асоціації соціального розвитку через право, співорганізатора заходу, модератора панелі “Соціальний захист військовослужбовців та їх родин. Проблеми адаптації та надання соціальних послуг ”, спікера Інни Силантьєвої, професія соціального працівника особлива для кризових часів пов’язаних із війною та поствоєнного суспільства. Велика кількість людей потребують і потребуватимуть кваліфікованої соціальної допомоги і взаємодії:

«Для цього сам підхід до соціального працівника має бути переосмислений. Ефективне надання соціальних послуг буде залежати від престижності цієї професії, аби туди йшли хороші спеціалісти, які знають свою справу і працюють з віддачею. Війна розставила свої пріоритети. І ми мусимо суттєво покращити сам підхід до цієї важливої професії.

Наразі маємо дуже багато безробітних людей із вищою освітою, яких ми могли б ефективно перепрофілювати в соціальних працівників. Тут потрібна велика увага держави, комплексна державна програма із підтримки проектів перепрофілювання і ухвалення нових стандартів соціальної роботи. Престижність соціальної сфери може бути реалізована лише якщо будуть комплексні зусилля держави, суспільства і громадського сектору».

Інна Силантьєва наголосила, що проект у повному обсязі вони презентують трішки згодом:

«Наразі ж працюємо із створенням таких умов для перепрофілювання в соціальні працівники, де передусім фокусуємось на фахівцях щодо роботи з людьми із вищою освітою. Для цього створюватиметься мережа соціальних хабів у різних регіонах України. Окрім цього, створюючи новий підхід до соціального працівника маємо бути зорієнтовані і на європейські стандарти. В Європі ця професія є престижною, її представники несуть велику соціальну місію. В Україні увага до цієї професії нині низька і це створює величезну проблему до залучення кращих кадрів у цю сферу».

До того ж, вона переконує, що їхній проект має на меті не лише підготувати велику кількість фахівців із соціальної роботи, але і суттєво переосмислити цю сферу. Внести любов до місії та сприяти підвищенню престижу соціального працівника в Україні. Тисячі військових повернуться з війни із проблемами, які можуть бути вирішені без участі держави і її соціальної функції. І в цих умовах ми зобов’язані створити ефективну соціальну систему, де робота соціального працівника буде висококваліфікованою, добре оплачуваною державою, а головне – потрібною суспільству.

Поділився своїм баченням щодо проекту та нових підходів у формуванні ефективного соцзахисту населення і Народний депутат України Костянтин Бондарєв:

«Потрібно дивитися більш ширше на цю проблему із розумінням, що ми живемо в час дуже швидкої трансформації. І ті питання, які були актуальними вчора, можуть бути неактуальними завтра. Наразі важливим у житті суспільства є допомога та соіціальна адаптація, але прошарок потребуючих постійно змінюється. Тож стоїмо перед новими іспитами у суспільстві. Наразі є риторичним питанням щодо того, чи є в нашій державі програма із реабілітації постраждалих внаслідок війни?! Тому вважаю, що треба професійно та комплексно підходити до цього питання і всі дискусії, зустрічі, обговорення маємо трансформувати у відповідний закон».

За словами депутата Вишгородської міської ради, радниці начальника Вишгородської районної військової адміністрації Анни Жадан, нині по всій країні надзвичайно велика кількість запитів щодо надання соціальної підтримки та захисту потерпілим від повномасштабного вторгнення. Це внутрішнього переміщені особи, які переїхали із постраждалих територій у пошуках захисту, ті хто перебуває на деокупованих територіях, родини військовослужбовців, ветеранів, люди з інвалідністю тощо:

«Такі запити в умовах війни вимагають від фахівців соціальної сфери швидкого реагування. Це і є та сама соціальна підтримка, яку повинна гарантувати наша держава. Завдяки реформі децентралізації багато повноважень віддані на рівні громад і саме в громадах приймають рішення про кількість фахівців соціального захисту населення. Тому важливою є синергія взаємодії між центральною владою та громадами. Саме ці процеси мотивували організаторів Круглого столу провести обговорення та дискусії за участі представників громад, науковців, депутатів, працівників профільних міністерств, громадських організацій та волонтерів».

Учасники круглого столу: Тетяна Циба– Народний депутат України, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей; Костянтин Бондарєв Народний депутат України; Інна Павленко – заступник начальника відділу надання соціальної підтримки Департаменту соціального захисту Міністерства у справах ветеранів України; Тетяна Лях – кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Київського університету імені Бориса Грінченка, заступник голови ради Всеукраїнського центру “Волонтер”; Олександр Баранов – директор Координаційного центру Безоплатна правова допомога; Лілія Амелічевапрофесор кафедри цивільного права і процесу Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор юридичних наук, професор; Файдюк Олена – аспірантка спеціальності 231 Соціальна робота Київського університету імені Бориса Грінченка; завідувач кабінетом кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Факультету психології, соціальної роботи та спеціальної освіти;Тетяна Волотовська – заступник голови Вишгородської районної державної адміністрації; Віолетта Дворнікова – радниця голови КОДА, регіональна координаторка Київщини з метального здоров‘я; Людмила Леляк – директор Вишгородської філії Київського обласного центру зайнятості; Анна Жадан – депутат Вишгородської міської ради, радниця начальника Вишгородської районної військової адміністрації; Сергій Жадан – депутат Вишгородської міської ради; Ірина Войко – депутат Вишгородської міської ради, начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Вишгородської РДА; Крістіна Басок – заступник Петрівського сільського голови; представники Пірнівської, Димерської, Іванківської, Поліської, Славуцької громад; Лутченко Наталія – начальник управління соціального захисту населення Славутицької міської ради;Світлана Гаврилова – начальник управління соціального захисту населення Вишгородської міської ради; НаталіяМатвієнко – начальник управління соціального захисту населення Пірнівської сільської ради; Людмила Давиденко – начальник управління соціального захисту населення Димерської селищної ради; Наталія Давиденко – начальник управління соціального захисту населення Іванківської селищної ради; ОльгаДавиденко – начальник управління соціального захисту населення Поліської селищної ради; Наталія Давиденко – начальник відділу з питань соціального захисту Петрівської сільської ради.


Більш детально про захід дивіться у відеорепортажі ІА «Оперативна Україна інфо», який опублікуємо у наступних матеріалах.

Читайте також: Центральний залізничний вокзал у Києві підсвітили кольорами прапора України (фото)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Юрій Іванов

Фото: Максим Древаль

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *