Головна Сторінка » У Вишгороді провели круглий стіл, який присвятили актуальним проблемам забезпечення безпеки населення в умовах дії воєнного стану

У Вишгороді провели круглий стіл, який присвятили актуальним проблемам забезпечення безпеки населення в умовах дії воєнного стану

0

У залі засідань Вишгородської районної військової (державної) адміністрації відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми забезпечення безпеки населення в умовах дії воєнного стану». Його організували Вишгородська районна військова адміністрація та Асоціація соціального розвитку через право.

Про це повідомляє Pravda NEWS.

До заходу долучилися народні депутати; представники органів місцевого самоврядування Вишгородського району та інших міст України, Департаменту цивільного захисту, оборони та взаємодії із правоохоронними органами КОДА; Вишгородського районного управління поліції; ДСНС; наукової спільноти й громадських організацій та ін.

Відкрив круглий стіл із вітальним словом начальник Вишгородської районної військової адміністрації Олексій Данчин:

«Перед початком навчального року ми проробили величезну роботу на рівні громад щодо забезпечення освітніх закладів якісними укриттями для того, щоб діти могли безпечно здійснювати навчання. Вважаю, що наша робота вдалася».

Також він додав, що цей круглий стіл цікавий насамперед тим, що на ньому інші громади поділилися своїм досвідом щодо облаштування укриттів та тими проблемами, з якими вони зіткнулися.

За словами президента Асоціації соціального розвитку через право, співорганізатора заходу Інни Силантьєвої, тема забезпечення доступних та придатних до використання укриттів зараз залишається однією з найбільш актуальних. Від цього реально залежить життя багатьох людей під час війни:

«До круглого столу долучилися саме ті люди, які працюють у цьому напрямку – напрямку безпеки для українців. І це був, справді, майданчик для конструктивного діалогу. За результатом фахового обговорення, у Вишгородській райдержадміністрації збереться робоча група, де кожен використає свої напрацювання задля того, аби покращити ситуацію із облаштуванням укриттів, а також внести свої корективи навіть на законодавчому рівні, подавши відповідні матеріали до Верховної Ради України».

Народний депутат України Костянтин Бондарєв вважає, що проводити подібні круглі столи – важливо. Адже саме під час фахових дискусій із наболілих питань у суспільстві і починаються зрушення та розвиток:

«Наразі ж питання укриттів є одним із найактуальніших. І його не тільки обговорюють, а й справді працюють над вирішенням. Для того, аби побудувати щось якісне, то треба багато часу. Проте за рік чимало вже зроблено, хоча є і проблеми. Тому треба спілкуватися, дискутувати та обмінюватися досвідом, аби покращувати ситуацію із цього напрямку».

За словами депутата Вишгородської міської ради, радниці начальника Вишгородської районної військової адміністрації Анни Жадан, в Україні ніхто не готувався до війни такого масштабу. Саме тому актуальність та доступність укриттів повстала лише під час повномасштабного вторгнення на нашу територію і щоденних обстрілів не тільки обʼєктів інфраструктури, а й багатоквартирних житлових будинків:

«Жодна людина не може почувати себе у безпеці під час обстрілів. Безперечно ми розуміємо, що шлях до укриття має бути відкритим і доступним для всіх громадян. Тому не можна забувати про питання  безбар’єрності на шляху до укриття, бо це укриття не захистить людей, якщо вони туди не потраплять. Отже, сьогодні актуальним завданням є впровадження нових вимог ДБН щодо критеріїв укриттів, щоб досягти максимальної ефективності забезпечення безпеки людей в умовах воєнного стану».

Депутат Київської міської ради Анна Свириденко підкреслила, що громади досі не забезпечені мобільними укриттями, насамперед через законодавчу неврегульованість цього питання. Необхідно встановити мобільні укриття біля зупинок громадянського транспорту, базарів, навчальних закладах та в парках.

Депутат Вишгородської міської ради, архітектор Вишгородського району Ірина Войко висловила сподівання, що завдяки спільним напрацюванням та рекомендаціям у найшвидші терміни внесуть зміни в законодавство щодо можливості ОМС оперативно будувати укриття на всіх категоріях земель, будуть прописані єдині терміни в нормативно-правових актах, а також розроблено чіткий алгоритм дій для спорудження швидкоспоруджуваних захисних споруд із переліком необхідних для цього документів:

«Адже зараз іде повномасштабна війна і нам необхідно реагувати на виклики сьогодення швидко і дієво, бо найбільша цінність – це є людське життя кожного українця».

Депутат Вишгородської міської ради Сергій Жадан наголосив, що однією із найбільш актуальних проблем доступності укриттів є інформування людей про місце розташування найближчого укриття:

«Коли почалася широкомасштабна війна, люди не знали де знаходиться найближче укриття, не було належного інформування населення та відповідного маркування. Зараз так само, наприклад, внутрішньо переміщеним особам складно орієнтуватися в новому місці, щоб швидко  знайти найближче укриття під час оголошення тривоги.

Тож відповідна робота ОМС по діджиталізації, тобто нанесенню на електронну мапу місць, де знаходяться укриття, розповсюдження в соціальних мережах нових місць найпростіших укриттів, проведення розʼяснень серед населення щодо дій в період надзвичайних ситуацій воєнного часу – є важливою складовою для інформаційної роботи по доступності таких укриттів і забезпеченню безпеки наших громадян».







Учасники круглого столу:

Олексій Данчин – начальник Вишгородської районної військової адміністрації; Інна Силантьєва – президент Асоціації соціального розвитку через право; Костянтин Бондарєв – Народний депутат України; Анна Свириденко – депутат Київської міської ради; Яна Цимбал – начальник відділу ювенальної превенції поліції Києва; Лілія Амелічева – професор кафедри цивільного права і процесу Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор юридичних наук, професор; Анна Жадан – депутат Вишгородської міської ради, радниця начальника Вишгородської районної військової адміністрації; Сергій Жадан – депутат Вишгородської міської ради; Ірина Войко – депутат Вишгородської міської ради, начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Вишгородської РДА.

Також через Zoom-конференцію до кругло столу доєдналися й очільники міст та сіл із різних областей України.

Більш детально про захід дивіться у відеорепортажі ІА «Оперативна Україна інфо», який опублікуємо у наступних матеріалах.

Читайте також: У Вишгороді відбувся круглий стіл «Соціальний захист та надання соціальних послуг на рівні територіальних громад. Актуальні пробеми» (фото)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Юрій Іванов

Фото: Максим Древаль

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *