Головна Сторінка » Віктор Лещинський розповів про важливість реалізації комплексних планів просторового розвитку територій громад та їхній вплив на післявоєнну відбудову

Віктор Лещинський розповів про важливість реалізації комплексних планів просторового розвитку територій громад та їхній вплив на післявоєнну відбудову

0

Днями у Києві президент Національного експертно-будівельного альянсу України Віктор Лещинський став учасником VІ Міжнародного молодіжного наукового юридичного форуму до Дня науки, що проходив на базі Національного авіаційного університету. Конференцію проводили дистанційно на платформі Google Meet.

Про це повідомляє «Оперативна Україна інфо».

На ній очільник НЕБАУ виступив із доповіддю «Роль реалізації комплексних планів просторового розвитку територій громад та їхній вплив на післявоєнну відбудову».

Він підкреслив, що процес комплексного просторового планування розпочали в Україні ще до повномасштабного російського вторгнення. Тоді серед основних його переваг для громад називали можливості залучення інвесторів, розвитку економіки та соціальної складової життя у громадах.

«Тепер же виклики у відновленні потребують нового системного планування відбудови та подальшого розвитку країни. Тож ми маємо унікальну можливість переосмислити, перепроектувати та модернізувати інфраструктуру та системи життєзабезпечення громад. Над чим наразі і працюємо»,- зазначив Віктор Лещинський.

За його словами, розроблення комплексного плану відбувається на трьох етапах: підготовчий, основний та завершальний.

Для органів місцевого самоврядування найскладнішим є перший етап, адже його вони мають пройти самостійно без засунення основного виконавця.

На підготовчому етапі ОМС повинні ухвалити рішення про розробку комплексного плану, сформувати завдання для розробки та зібрати вихідні дані. Мотивацією у цьому процесі мають бути: прозорість – для максимального врахування інтересів громади; цілісний просторовий розвиток; визначення напрямів розвитку; спрощення дозвільних процедур; резервування територій для майбутніх містобудівних потреб; забезпечення ефективного землекористування; залучення інвестицій; задоволення соціальних потреб населення.

Віктор Лещинський додав, що основний етап передбачає уточнення та аналіз вихідних даних; напрацювання проектних рішень; громадські обговорення та містобудівну раду. А на завершальному етапі відбувається затвердження комплексного плану просторового розвитку території громади, його експертиза, публікація та внесення до земельного та містобудівного кадастрів.

«Комплексний план – це перш за все електронний документ. Тому важливим етапом його створення є переведення усіх даних в єдину систему. Йдеться про систематизацію усіх документів, зі столів усіх працівників в один інструмент, яким громаді зручно користуватися. Ці дані поєднують в 10 розділів: просторово-планувальна організація території; землеустрій та землекористування; ландшафтне планування; обмеження у використанні земель; функціональне зонування територій; забудова території та господарська діяльність; обслуговування населення; транспортна мобільність та інфраструктура; інженерне забезпечення території, трубопровідний транспорт та телекомунікації; охорона земель, інженерна підготовка та благоустрій територій»,- зазначив очільник НЕБАУ.

Він підкреслив, що ще однією важливою складовою розробки комплексного плану є стратегічна екологічна оцінка. Вона сприяє оптимальному використанню території громади, попереджає конфлікти щодо використання територій під час реалізації планувальних рішень, виявляє ризики та альтернативи.

«Розробка звітів про СЕО, особливо в повоєнний період, потребуватиме залучення кваліфікованих експертів, обізнаних зі специфікою аналізу та обробки даних про стан навколишнього природного середовища. Для правильного проведення стратегічної екологічної оцінки фахівці також розробили методику, при якій слід враховувати інформацію про стан грунтів, про ситуацію з виснаженням та забрудненням вод, про втрати ландшафтного та біологічного різноманіття»,- продовжив пояснювати Віктор Лещинський.

І додав, що сьогодні також СЕО слід проводити з урахуванням наслідків російської агресії: забруднення внаслідок знищення обʼєктів критичної інфраструктури та промисловості, трансформації рельєфу, деградації ландшафтів тощо.

«Комплексні плани просторового розвитку територій громад – це сучасний інструмент у процесах відновлення після війни. Головним завданням розробникам є створення підгрунтя та основ для оновлення та просторового розвитку територій на десятиліття вперед. Принципи збалансованого розселення переселенців, релокації підприємств та бізнесу по всіх регіонах, створення соціально орієнтованого бізнес-середовища в комплексних планах відповідатимуть світовим підходам містобудування та архітектури та цілями сталого розвитку ООН»,- зауважив Віткор Лещинський.

Крім того, він підсумував, що комплексне та раціональне просторове планування, забезпечення балансу розселення та робочих місць, інклюзивність, енергоефективність, екологічність та чимало інших сучасних тенденцій розвитку громад мають стати дороговказами нашого великого відновлення.

Читайте також: Президент НЕБАУ Віктор Лещинський виступив на бізнес-зустрічі ProfTechBuild у Києві

Митрополит Єпіфаній нагородив Віктора Лещинського медаллю «Хрест свободи»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Юрій Іванов

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *