Головна Сторінка » Віктор Лещинський: «Фонд і надалі докладатиме максимальні зусилля для Перемоги та відбудови нашої країни»

Віктор Лещинський: «Фонд і надалі докладатиме максимальні зусилля для Перемоги та відбудови нашої країни»

0

Голова БО «Благодійний фонд Віктора Лещинського» Віктор Лещинський розповів в ексклюзивному інтерв’ю Pravda NEWS, як їхня організація допомагає цивільному населенню та ЗСУ, про досягнення Фонду та плани.

– Вікторе Петровичу, Ваш Фонд був ще створений за кілька років до війни. Розкажіть, яка його була мета і що змінилося з того часу, коли почалася війна?

– Фонд заснували для підтримки талановитої молоді: архітекторів, художників. Ті, хто прагнув робити більше, ніж усі інші, ми їх стимулювали, проводили певні конкурси, робили цінні подарунки, максимально сприяли молоді в їхньому розвитку. Також одним із потужних проетків Фонду стало заснування Національного музею архітектури та будівництва, який навіть під час війни наповнюється експонатами, підтримується і має актуальнішу тему, аби показати архітектуру й будівництво держави Україна на світовому рівні.

– Коли почалася війна, Ви спрямували всі свої зусилля на потреби війни?

– Звісно. З 24 лютого минулого року для багатьох був неочікуваний початок воєнних дій, агресії з боку росії. Як і багато інших людей, наша команда переформатувалася в благодійність, волонтерство, на підтримку переселенців, військових. Почали підіймати всі іноземні зв’язки, які в нас були, почали напрацьовувати нові. Перші пів року вся наша команда комерційних організацій перейшла волонтерами у Фонд, і багато людей долучилося поважних з регіонів, і всі друзі до нашої спільної роботи з волонтерського напрямку. І доволі багато зроблено. Фонд продовжує діяти, у менших звичайно об’ємах, але працює над благодійною допомогою для ЗСУ, переселенців і веде активну позицію висвітлення своєї роботи, в тому числі, за Вашою допомогою. Зараз це вже нелегко. Чимало організацій за кордоном тепер спрямовують свою діяльність лише на перевірені фонди. І це вже не є хаотична робота. Хай значно менша, але вона планомірна та буде продовжуватися і під час війни, і після її закінчення.

– Можете назвати ключові такі моменти, де Ви надали адресну допомогу – це конкретні організації, допомога людям у регіонах? Перерахуйте.

– Адресною допомогою ми, на жаль, не займалися, бо вона містить дуже великі витрати і роботу на місцях. Ми були факточно тією ланкою, яка отримувала запити, займалися знаходженням гуманітарної допомоги і її логістичним ланцюгом перенаправлення у різні регіони: в Миколаївську, Харківську, Чернігівську, Черкаську, Київську та інші області. Також багато державних установ отримували благодійну допомогу.

– Приклади можете навести?

– Остання велика соціальна допомога була від польського паперового комбінату. Вони направили до нас цілий каміньйон зошитів для дітей-переселенців. Ми роздали 358 тисяч зошитів у Києві, Черкаській, Київській та Чернігівській областях.


– А яка ще була допомога? Це були ліки, продукти, бронежилети?

– Допомога була різна і у великому об’ємі. Фонд займався логістичною організацією безпосередньо від наших європейських партнерів до споживачів допомоги, ВЦА, також благодійні фонди на місцях, які займалися адресною допомогою. У вересні минулого року за сприянням американської кампанії, яка має в Україні своє агропредставництво, ми поставили в Івано-Франківську лікарню медичне обладнання, яке було спрямоване на дитяче відділення хірургії. Також надавали медикаменти у медзаклади. Доволі велику кількість гуманітарної допомоги отримали прикордонники України, Нацполіція, ОВА та ін.

– Фонд здійснював мистецькі благодійні акції, зокрема, за кордоном. Розкажіть про це.

– Провели кілька мистецьких заходів з назвою “Україна: від війни до миру”. Стартував такий захід у Івано-Франківську. Перед Новим роком. Далі у грудні 2022 року провели мистецьку акцію в Цюріху (Швейцарія). Задум цих мистецьких акцій – це показати світу ті твори, які відображають стан творців-художників ситуації в Україні, біль українського народу, спрямування ЗСУ на Перемогу й подолання нашого ворога, це незламний дух українського народу в демократичних своїх цінностях та багато творів, які відображають українську самобутність.

Це така мистецька дипломатія, яка повинна проходити постійно і в більшому об’ємі, адже багато сторіч чималу кількість митців України собі приписувала ворожа сторона – росія. Багато вихідців з України, талановиті всесвітньо відомі люди, вони все ж таки українці. І світ має про це знати.

– Доцільно підкреслити, звісно, ми маємо показувати свою культурну самобутність, але, головне, щоб світ не забував, що війна триває і нам потрібна допомога, і таким чином закликати щось робити для того, аби ця Перемога була якнайшвидшою.

– У нас дуже потужна дипломатія від уряду, насамперед Президента України. Але кожен, хто може займатися висвітленням позиції в Україні, повинен розповідати, показувати, транслювати, друкувати, говорити про стан України, українського народу і його позицію.

– Які зараз плани Ви для себе окреслили в подальшому по роботі Фонду?

– Робота Фонду відбувається планомірно, також співпраця з іноземними партнерами не закінчується. Ми починаємо розробку певних програм для участі в грантах. Підкреслю, що скільки будемо знаходитися в стадії військової агресії і до останнього дня Перемоги, коли український народ переможе, і в подальшому на відбудову України, Фонд і надалі докладатиме максимальні зусилля для Перемоги та відбудови нашої країни.

– Давайте так спрогнозуємо: війна закінчилася нашою Перемогою і Ви говорили, що було спрямування – підтримка талановитої молоді, а також побудувати справжній Національний музей архітектури та будівництва. То, я так думаю, що Ви цим теж займетеся?

– Звісно. Для того, щоб країна розвивалася, вона повинна знати свою історію. І всі разом повинні побудувати нову, сучасну, європейську, світову Україну для того, щоб всі наші побратими, щоб всі люди, які виїхали з країни в прихистку від військової агресії, поверталися на свої робочі місця, відновлювали позиції, поверталися у свої сім’ї і відбудовували сильну, потужну, економічну країну. Краще України немає країни. І ми повинні її відбудовувати всі разом!

– І наостанок Ваші побажання нашим читачам і глядачам “Оперативної України інфо”.

– Вірте в Перемогу, в ЗСУ! І лише разом весь український народ переможе будь-які негаразди і буде єдиною сім’єю на своїй українській землі.

– Я Вам щиро дякую за інтерв’ю. Слава Україні!

– Героям Слава!

Дивіться також відеоверсію інтерв’ю:

Читайте також: Учасники українського рок-гурту «Брати Гадюкіни» розповіли про благодійний концертний тур та співпрацю із Сергієм Жаданом

Дивіться також відео: У Києві в СЗШ № 243 відбувся патріотичний флешмоб «Діти за мир»

Вийшов 8-й випуск проекту «Коли закінчиться війна?» за участі екстрасенса Хаяла Алекперова (відео)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Спілкувався Юрій Іванов

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *