Головна Сторінка » Світлана Доан: «МЄУ створив Клінічний альянс найкращих закладів охорони здоров’я на проходження інтернатури»

Світлана Доан: «МЄУ створив Клінічний альянс найкращих закладів охорони здоров’я на проходження інтернатури»

0

Проректор Міжнародного європейського університету, професор, доктор медичних наук Світлана Доан розповіла в ексклюзивному інтерв’ю Pravda NEWS , як відбувається підготовка лікарів під час війни та в умовах реформування освіти і охорони здоров’я.

— Як воно, готувати лікарів під час війни?

— Війна в Україні змінила наше життя. Ми потрапили в іншу реальність, сплачуючи найвищу ціну за найдорожчі цінності кожного українця – свободи і добра. У той же час, не дозволимо ворогу зупинити життя. У цій ситуації важко переоцінити роль медичних працівників у збереженні фізичного і ментального здоров’я, забезпеченні населення якісною медичною допомогою. Міжнародний Європейський Університет (далі МЄУ) з блискавичною швидкістю розпочав роботу над створенням найоптимальніших умов для здобувачів освіти.

— Що саме зробив МЄУ?

— Діяльність МЄУ у цей складний період підтверджує той факт, що важка ситуація – нові можливості, однозначно, не час зупинятися. По-перше, подумали про безпеку здобувачів освіти, яка понад усе. Одразу організували евакуацію іноземних студентів. Адже вони, чиїсь діти. Їх родини далеко. Зараз створили безпечні умови навчання оф-лайн, забезпечивши можливість доступу до бомбосховищ. По-друге, організація навчання он-лайн у перший рік війни. Сучасні комп’ютерні технології навчання на відстані продовжуємо використовувати для деяких теоретичних дисциплін. По-третє, надважливо те, що президент МЄУ Наволокіна Алла Сергіївна у перші дні рашистської агресії організувала роботу по відкриттю філії у Польщі.

Натепер, безперечно, з-за підтримки польського уряду і колег із медичних вишів цієї країни, українські та іноземні студенти мають можливість продовжити навчання у польському місті Познань. Тісна співпраця, сприяла швидкій інтеграції до міжнародного освітнього і наукового простору. Раніше більше думали про інтеграцію, а зараз відчули, побачили, торкнулися зарубіжного досвіду, швидко переймаємо краще, що є за кордоном.

— МЄУ встигає займатися благодійною діяльністю?

— Беззаперечно, МЄУ не зміг би стояти осторонь. Наша благодійна організацію з початку воєнної агресії поставила до медичних закладів охорони здоров’я величезну кількість медичних засобів від кровоспинних до обладнаних за сучасними стандартами транспорту швидкої допомоги, мобільних шпиталів. Ви знаєте про наш спільний з польськими колегами (Асоціація медицини катастроф, Університет ім. Марії Склодовської-Кюрі,  Воєводська станція невідкладної медицини «Meditrans») волонтерський проект – «Тактична медицина для цивільного населення», який більше року що суботи запрошує всіх охочих навчитися першій до медичній допомозі населенню у випадку аварійних ситуацій.Наші колеги у м. Познань (Польща) щотижнево збирають наших співвітчизників, організовують їм дозвілля, дають можливість поспілкуватися.

— Ви в Міжнародному європейському університеті відповідаєте за післядипломну освіту лікарів та їх безперервний професійний розвиток? Що пропонує Ваш Університет в цьому аспекті?

— Щодо післядипломної освіти МЄУ пропонує інноваційну форму інтернатури для випускників медичних вишів. Оскільки лікар, особливо тепер, рідше має одну спеціалізацію – ми пропонуємо вторинну спеціалізацію  для лікарів, які закінчили інтернатуру і отримали первинну спеціалізацію. Наша особливість, що ми залучаємо до процесу підготовки медичних кадрів лікарів-практиків закладів охорони здоров’я різних форм власності, включаємо до програм підготовки найсучасніші дані, яких ще не має в підручниках. Також працюємо на засадах доказової медицини і сучасних клінічних протоколів, стандартів глобальних організацій або розвинутих країн.

— Ви сказали інтернатура. Давайте більш детальніше поговоримо про неї. Що це таке і для кого?

— Інтернатура обов’язкова для усіх випускників закладів вищої медичної освіти (ЗВМО). Уявіть собі – що таке вища освіта у медицині. Зазвичай людина здобуваючи вищу освіти навчається протягом 5 років, стає спеціалістом або магістром, отримуючи разом з тим право працювати на певних посадах. Для випускників-медиків – магістр не означає працювати лікарем. Обов’язково потрібно продовжувати навчання в інтернатурі для здобуття звання лікаря певної лікарської спеціальності. Наприклад, дерматовенеролог, хірург, невролог. Існує більше 130 лікарських спеціальностей, 23 з яких здобуваються в інтернатурі. Це базові спеціальності. Решта лікарських спеціальностей опановуються на базі спеціальності, отриманої в інтернатурі. Тривалість навчання в інтернатурі від 1,5 до 3 років. Тобто закінчивши ЗВМО (6 років). Лікар продовжує навчання ще від 1,5 до 3 років.

У разі, якщо Ви мрієте про вузьку спеціалізацію (ультразвукова діагностика, нейрохірургія, гастроентерологія), далі продовжуєте навчання. У залежності від обраної лікарем вузької спеціалізації тривалість навчання становить від 3 до 9 місяців. Тобто право бути лікарем передбачає тривалий шлях навчання і практики.

— Чим відрізняється навчання в інтернатурі від звичного навчання в Університеті?

— Під час навчання в інтернатурі акцент зміщується на практичну складову. Загалом інтернатура складається із двох частин – освітня і практична (раніше ці частини називали очна і заочна). Нові нормативні документи, що регламентують навчання в інтернатурі, суттєво змінюють правила гри. Збільшилась тривалість практичної частини – до 8 місяців на рік, тривалість освітньої частини становить 3 міс. на рік і є однаковою для усіх спеціальностей. І ще є багато особливостей вступу до інтернатури, про які ми розповідаємо студентам випускних курсів ЗВМО, на консультаціях щодо вступу до інтернатури, які відкриті не тільки для студентів МЄУ, але й для студентів інших ЗВМО. До речі, 23 червня о 14.00 плануємо таких захід, стежте за нашими повідомленнями і долучайтеся до Консультацій.

— Чи правильно я зрозумів, що студент будь-якого ЗВМО може відвідати Консультацію?

— Так, і ще важливо, що ці Консультації безкоштовні для студентів усіх медичних вишів. Тільки потрібно попередньо зареєструватися на сайті МЄУ на Консультацію з питань вступу до інтернатури.

— Які саме особливості проходження інтернатури у в МЄУ?

— У цьому році випускник медичного вишу, що начався за кошти державного бюджету, отримує направлення на проходження інтернатури за певною лікарською спеціальністю. Якщо випускник, назвемо його «бюджетник», відмовляється від направлення, то отримує довідку про самостійний вибір місця проходження практичної частини інтернатури. Такі випускники і ті, що навчалися за контрактом, у пошуку клінічного закладу, який надасть їм право проходити практичну частину інтернатури. У чому наша унікальність? Ми створили Клінічний альянс найкращих закладів охорони здоров’я, з якими у нас є договірні відносини на проходження інтернатури. Також пропонуємо інтерну обрати з-поміж них ту клініку, яка йому до вподоби. Майбутньому інтерну не потрібно самому шукати заклад. Цю роботу ми зробили за нього.  Крім того, наші керівники рясно діляться досвідом з інтерном, залучають їх до практичної і наукової роботи. Після завершення інтернатури молоді лікарі часто працевлаштовуються у тих клініках, де вони навчалися. І ще одна унікальна особливість, ми даємо можливість інтерну змінювати клінічну базу, навчатися у різних клініках.

— Якого зразка сертифікати, Ви видаєте після закінчення інтернатури на базі вашого університету?

— Ми видаємо сертифікати державного зразку згідно з нормативними документами центральних органів виконавчої влади.

— Сьогодні Ви надали багато інформації для майбутніх лікарів. Що Ви пропонуєте обговорити у наступний раз?

— Так. Давайте у наступний раз поговоримо про цікаві пропозиції щодо безперервного професійного розвитку лікарів.

Читайте також: Як проходив І Регіональний освітній форум у МЄУ (відеорепортаж)

У Києві провели семінар з дерматології для лікарів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Спілкувався Юрій Іванов

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *