Головна Сторінка » Сергій Жадан: «Культура теж є великою й важливою частиною українського спротиву»

Сергій Жадан: «Культура теж є великою й важливою частиною українського спротиву»

0

Український письменник та фронтмен гурту «Жадан і собаки» Сергій Жадан розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Оперативній Україні інфо» та Pravda NEWS про участь у благодійних концертах, творчість під час війни та ін.


Український письменник та фронтмен гурту «Жадан і собаки» Сергій Жадан та директор, головний редактор ІА «Оперативна Україна інфо» Юрій Іванов.

– Ви подарували Києву надзвичайний класний драйв, виконували чудові пісні. Особливо сподобалося, як Ви співали з «Братами Гадюкіними» «Наркомани на городі». Розкажіть взагалі про Ваші благодійні концерти.

– Ми зараз багато граємо концертів суцільно волонтерських. Збираємо кошти, передаємо їх на армію чи для цивільних людей. Проводимо якісь аукціони. Зрозуміло, країна воює і про жоден якийсь нормальний шоу-бізнес мова йти не може. Ми всі працюємо на одному фронті. Культура теж є великою й важливою частиною українського спротиву, тому, коли мене запросили на цей контцерт і сказали, що цей концерт благодійний і збиратимуть кошти на підтримку наших бійців, ми, ясна річ, погодилися. Тим більше, що сьогодні ми граємо на одній сцені з людьми, яких ми любимо, поважаємо, – це і «Брати Гадюкіни», і «Воплі Відоплясова», тому для нас це особливе задоволення. Сподіваюся, публіка теж задоволена.

– Задоволена. Ви взагалі поєднуєте непоєднувальні речі – Ви живий класик!

– Послухайте, це дуже погане означення, яке можна оцінювати іронічно. Так, я живий класик. Поки що живий і слава Богу.

– Цей рік – 11 нагород, причому таких на світовому рівні. Зокрема, Вас визнали Людиною року в Польщі.

– Сьогодні всі нагороджують українських митців, і ми всі розуміємо, що в особі українських письменників, музикантів, режисерів світ вшановує український народ. Українці, які відстоюють свою свободу, незалежність і людську гідність, тому, мені здається, що кожна адекватна людина зі світу мистецтва, яка отримає якусь нагороду, розуміє, що ця нагорода його співвітчизникам. Я це сприймаю саме так. Для мене звичайно це велика радість і велика честь представляти Україну, бути свідомим того, що світ сьогодні намагається Україну підтримати, що світ солідарний з Україною, намагається допомогти.

– Але я Вам зазначу, що все рівно Ви своєю творчістю, творами, як група виступами, привертаєте увагу до того, що Україні треба допомагати.

– Так, минулої осені й зими багато їздили по Європі, виступали, нам видається це важливим. Щоб Україна не зникала з новин, тому що війна не завершилася, завершення поки що взагалі не видно. І дуже важливо, щоб від нас не втомилися. Я розумію, що світ… а світ доволі прагматичний, всі зациклені на своїх проблемах, негараздах. Але, послухайте, ми сьогодні захищаємо не лише себе. Фактично собою, своїми співвітчизниками захищаємо Європу від оцих рецидивів тоталітаризму й диктатури у ХХ столітті, від нехтування світовими законами.

– У Вас із гуртом є п’ять альбомів. Ви автор цих пісень?

– Я автор текстів цих пісень, а музику роблять хлопці. У нас так у колективі все це розподіляється.

– Наразі Ви пишете щось про війну?

– Минулого року вийшло пару пісень, вони скоріше про дітей під час війни. Зокрема, пісня “Метро” про харківських дітей, які виховувалися на станціях харківського метрополітену. Те, що відбувається, пробуємо про це писати, співати.

– А як письменник?

– А як письменник теж пробую щось писати, якісь речі публіцистичні, прозові.

– Де Ви застали війну?

– У потязі. Ми їхали на концерт у місто Вінниця і власне почалися обстріли, тому ми поїхали назад. І 24 ввечері були вже вдома в Харкові.

– Як легше українцям пережити війну, на Вашу думку?

– Тримаючись разом, підтримуючи одне одного. Оця синергія допомагає нам почуватися не так самотньо, безпорадно перед оціє катастрофою, яка на нас насувається з північного сходу.

– І наостанок Ваші побажання нашим читачам та глядачам “Оперативної України інфо”.

– Хотілося б побажати не втомлюватися, не зневірюватися, триматися разом і допомагати нашим захисникам, тим, хто сьогодні воює, хто знаходиться в тилу. Усім триматися разом і перемогти у цій війні.

– А я вам щиро дякую за інтерв’ю. Слава Україні!

– Героям Слава!

Дивіться також відеоверсію інтерв’ю:

Читайте також: Уряд ухвалив Постанову щодо запасів крові

Дивіться також відео: «Коли закінчиться війна?». Випуск 8 (екстрасенс, дворазовий переможець, суддя «Битви екстрасенсів» в Україні Хаял Алекперов

Вийшов 7-й випуск проекту «Коли закінчиться війна?» за участі Героя України Ніни Матвієнко (відео)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Спілкувався Юрій Іванов

Фото: Юрій Чередніченко
Відео: Юрій Чередніченко, Анатолій Шараєвський 

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *