Головна Сторінка » Лейбл TUARON нагадали про скандальні конфлікти артиста і менеджера та склали ТОП- 5 на кінець 2023 року

Лейбл TUARON нагадали про скандальні конфлікти артиста і менеджера та склали ТОП- 5 на кінець 2023 року

0


Ігор Кондратюк, Віталій Козловський 
Фото: / instagram.com/vkozlovsky_music

Перебуваючи на передовій Віталій Козловський усе ж зумів кинути іскру в згасле багаття. Але насправді цей вічний вогонь в Україні ще й не починав горіти, адже полум’я від нього знесе весь музичний бізнес у прірву. Взаємовідносини артистів з великими музичними організаціями або менеджерами часто пов’язані із великими грошовими сумами.

У січні 2007 від співачки Тіни Кароль (Таня Ліберман) пішов її перший менеджер (продюсер) Олег Чорний. Вони працювали разом лише два роки. Артистка про це дізналася вранці 24 січня – на свій день народження. Коментувати розрив співачка відмовляється. Артистка скаржилася, що Олег завжди приділяв мало уваги. Всі гроші вкладав у нові проєкти. У багатьох засобах масової інформації стрімко ширилися чутки, що Олег Чорний навіть піднімав руку на виконавицю. Сам же Олег Чорний тоді звинуватив співачку у зірковій хворобі, у хамстві та навіть натякав, що вона вживає наркотики.

 

Фото: прес-служба TUARON

Історія “Батьки і діти” в українській музичній індустрії називається “Артист і менеджер” і розпочалася вона ще за довго до Віталія. Якщо історія Віталія Козловського та Ігоря Кондратюка бере початок 2012 року, коли сторони ухвалили рішення розірвати стосунки, то історія Стаса Шуріна та Anton Sova закінчилася 2009 року так і не розпочавшись.

Фото: прес-служба TUARON

У 2009 році Новий телеканал і Костянтин Меладзе вважали появу іноземного виконавця на кастингу “Фабрики зірок” дивом, привласнивши собі артиста, який раптово опинився з Риги на кастингах у Києві. Незважаючи на резонанс справи, ніхто з організаторів і продюсерів проєкту української “Фабрики зірок” не підтвердив крадіжку артиста Стаса Шуріна в компанії TUARON під керівництвом Anton Sova і зажадали офіційного листа від компанії про відмову від учасника за 2 години до прямого ефіру.

Визнати наявність у артиста менеджера означало б самому артистові втратити місце під час конкурсу і надалі мати юридичні наслідки для всіх сторін. Сам артист відхрестився від ділових стосунків з Anton Sova і компанією TUARON заради збереження місця в конкурсі “Фабрики зірок-3”, у якому він у підсумку здобув перемогу.

З моменту заснування 1999 року лейбл TUARON, команда працювала із багатьма українськими артистами: Танею Ширко, Артуром Боссо, Анною Мухіною, Андрієм Болдарем, Alex Luna, групою Plavna, FreakBallet, а також співпрацював із Андрієм Князем, групою НеАнгели, Євгенією Власовою, дівою Монро, співачкою М’ята й іншими, але ніколи не мав подібного рейдерського захоплення від телеканалу та його менеджменту.

Фото: t.me/Kulturnaya_Prachechnaya

У 2021 Ігор Тарнопольський і Джамалаприпинили 11-річну співпрацю, але досі не вирішили питання, пов’язані з правами на її пісні та кліпи. Продюсер Ігор Тарнопольський заявив в одному інтерв’ю, що співачка Джамала припинила з ним роботу без пояснення причин, запевнивши, що не видаляв її кліпи на YouTube. За словами продюсера, він 11 років присвятив роботі з Джамалою і “ніколи не завдасть шкоди проєкту”. Зникнення кліпів виконавиці з YouTube-каналу він пояснив обмеженням права доступу у зв’язку з верифікацією авторів. Він також підтвердив, що права на пісні та кліпи Джамали належать Enjoy! Records і “це стандартна практика” материнського лейблу.

  Фото: прес-служба DZIDZIO

З червня 2015 року в затяжний віраж падає гурт DZIDZIO і менеджер гурту Анатолій Безух. Оскільки гурт складався з трьох учасників, то конфлікт став груповим і чотири сторони конфлікту кожен по-своєму описували ситуацію і проблеми, що склалися. Як результат знову через конфлікт усіх учасників і менеджера перестає існувати легендарний український колектив, але Михайло Хома внаслідок довгих судових позовів зберігає за собою створений у 2008 році творчий псевдонім як сольного виконавця.

Фото: прес-служба TUARON

У листопаді того ж 2015 року припиняє роботу ще один союз артиста і менеджера. Цього разу також учасниця “Фабрики зірок-3” Анастасія Кочетова, відома на той момент як “Еріка”, за обопільною згодою і мирно розлучається з Сергієм Кузіним. Сторони після п’ятирічної спільної роботи вирішили не продовжувати контракт і розлучитися без судових проблем і по-людськи, залишившись друзями, зберігши своє професійне обличчя. Анастасія Кочетова без скандалу обрала нове творче ім’я “MamaRika” і продовжила власну кар’єру.

Фото: ТАСС / Геодакян Артем

Уже 2021 року “по-тихому” після 11 років співпраці також вирішили розійтися Світлана Лобода та менеджерка Нателла Крапівіна, на жаль, подробиць у цій історії не дуже багато тільки з тієї причини, що між артисткою та менеджеркою були тривалі ділові та особисті стосунки. Кожна зі сторін дуже слизько наводить аргументи розірвання взаємовідносин, посилаючись на розбіжність поглядів на різні громадянські та соціальні питання.

Фото: Коллаж KP.UA

На цьому історії не закінчилися, адже вже у квітні 2023 року Wellboy заявив, що припиняє співпрацю з лейблом PAPA music під керівництвом Олексія Голубєва та музичного продюсера Євгена Триплова. Пізніше Тріплов звинуватить колишню директорку Антона Вельбоя в тому, що вона переманила артиста. Після судових позовів у перших інстанціях і колосальних сум компенсації артиста своєму лейблу питання розірвання було закрито і Wellboy повернувся до роботи за контрактом.

У випадку Віталія Козловського та Антона Вельбоя сторони не змогли порозумітися та провести професійний діалог, внаслідок чого всі відносини опинилися в суді. Чи є в українському суді прецеденти і розуміння питання, це вже мова про судову владу і закони музичної індустрії в Україні. Але пам’ятайте, що одне не скасовує інше, якщо є правове поле розв’язання будь-якого питання, залишається і професійне поле, порядність та діловий етикет.

З усіх гучних розривів між менеджером і артистом, які вже закінчилися або перебувають на стадії судового розгляду, можна скласти рейтинг Топ-5 випадків в Україні:

2007- Тіна Кароль і менеджер Олег Чорний

2009 – Стас Шурін і менеджер Anton Sova, компанія TUARON

2012- Віталій Козловський і менеджер Ігор Кондратюк

2021- Світлана Лобода та менеджерка Нателла Крапівіна

2021- Джамала та менеджер Ігор Тарнопольський, лейбл Enjoy Records

«Wellboy, Козловський, DZIDZIO, Шурін, LOBODA- це тільки початок кризи непорозумінь і слід передбачити наявний досвід у майбутніх випадках і контрактах, які не за горами. Самі ж сторони мають робити висновки та будувати взаємовідносини правильно, адже артист без менеджменту, як і менеджмент без артиста, вибувають з індустрії музики. У спробах будувати в Україні свою музичну історію варто звернути увагу на міжнародний досвід подібних конфліктів”, – заявив представник лейблу Anton Sova.

Читайте також: Арсен Мірзоян виступив із новими піснями на благодійному концерті в Києві (відео)

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Юрій Іванов

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *