Головна Сторінка » 8 березня у світі відзначають Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир

8 березня у світі відзначають Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир

0

Щороку 8 березня у світі відзначають Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Про це повідомляє Pravda NEWS.

Першочерговою суттю цього дня є виокремлення права жінок і привернення уваги до важливих питань: гендерна рівність, сексизм, насильство щодо жінок та репродуктивні права.

Однак у роки радянського союзу день, що покликаний нагадувати про боротьбу жінок за свої права, про досягнення жінок у культурних, політичних, соціально-економічних сферах, перетворився у свято жіночої краси й тюльпанів.

Саме тому, що більшість вважала свято “радянщиною”, українці довго вирішували: залишати 8 березня офіційним вихідним чи зробити робочим. Понад 1,3 мільйона користувачів проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним. Більш як 703 тисячі – за те, щоби зробити 8 березня робочим днем. Ще близько 110 тисяч українців не визначилися.

Але хочемо зазначити, що день 8 березня з’явився ще до СРСР – 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці вийшли на страйк із вимогами рівної з чоловіками оплати праці, покращення умов праці та 10-годинного робочого дня.

А перший Міжнародний жіночий день провели 19 березня 1911 року з вимогами для жінок права голосу і посідати державні посади, права на працю та припинення дискримінації на роботі. Його відзначали Німецька імперія, Австро-Угорщина, Швейцарія, Данія. А далі до них поступово доєднався увесь світ.

Читайте також: Українці визначилися, чи залишити 8 березня вихідним

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу! А відтепер ми є і у TikTok.

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *