Головна Сторінка » У Черкасах відкрили виставку робіт Міжнародної мистецької акції «Вольнанова»

У Черкасах відкрили виставку робіт Міжнародної мистецької акції «Вольнанова»

0

Учора, 10 серпня, в Черкаському державному технологічному університеті відбулось відкриття виставки плакатних робіт у номінації «Дизайн» Міжнародної мистецької акції «ВОЛЬНАНОВА». Її організували кафедра дизайну ЧДТУ та Черкаський художній музей.

Про це повідомляє Pravda news.


Саму ж акцію «ВОЛЬНАНОВА» присвятили героїчному спротиву українського народу в російсько-українській війні та майбутньому розквіту України. Вона проводиться за ініціативи Національної спілки художників України.

«У боротьбі України за перемогу у цьому протистоянні з ворогом надзвичайно важливий кожен фронт. Сьогодні ми бачимо перші результати роботи мистецького та ідеологічного фронтів. І вони вражають! Ці роботи – візуальне відображення цієї війни, трансформація почуттів українців. Приємно, що до їх створення долучились і студенти Черкаського державного технологічного університету», – зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор

За словами завідувачки кафедри дизайну ЧДТУ Інни Яковець, мета акції – створити художні роботи, які б ілюстрували відчуття та емоції людей з перших днів повномасштабного вторгнення росії. І нині за зміною образів, кольорів, використаних текстів можна спостерігати за змінами, які відбулись із українцями:

«Ми не ставили вимог ані щодо технік виконання, ані щодо матеріалів, адже ті люди, які знаходяться на окупованих територіях, використовували для втілення своїх ідей наявні технічні можливості. Часто, через обставини, вони були досить обмеженим. Але це не завадило митцям створювати свої плакати».

До акції «ВОЛЬНАНОВА» долучилися професійні художники, дизайнери та студентська молодь з усієї країни. Свої плакати представили і митці із тимчасово окупованих територій. Згодом доєднаються і митці з Польщі.  Наразі в межах акції налічується 314 робіт, а 44 мистецькі твори стали частиною експозиції, яку відкрили в ЧДТУ.

У ній представлені роботи студентів Черкаського державного технологічного університету освітніх програм «графічний дизайн» (Вікторія Кудревич, Леся Тарахтій) та «промисловий дизайн» (Володимир Кривонос, Руслана Циганенко, Марія Кліменок, Лілія Півториста) і старшого викладача кафедри дизайну Олени Галицької.

Крім того, в експозиції є роботи студентів, викладачів, професійних митців Київського національного університету технологій і дизайну, Київського національного університету культури і мистецтв,  Київського політехнічного університету, Херсонського національного технічного університету, Інституту мистецтв ім. Бориса Грінченка,  Національного лісотехнічного університету України, Національної спілки художників України, Сумської обласної організації НСХУ. Також представлені роботи українського живописця Віктора Сидоренка.

За словами голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професора Валентина Лазуренка, саме патріотичний плакат ідейно допомагав здолати ворога у страшні роки Другої світової:

«Вважаю, що патріотичний плакат допоможе здолати і сучасного жорстокого рашистського ворога. У цей непростий для усієї нашої країни час такими акціями ми всі об’єднуємося навколо ідеї Великої Перемоги України у війні з російським агресором. Кожен сьогодні на своєму фронті наближає Перемогу і Мир».

До речі: усі ж роботи Мистецької акції «ВОЛЬНАНОВА»  можна побачити на соціальній медіаплатформі BehanceВиставка в ЧДТУ (хол 1 корпусу)  діє до 11 вересня. 

Читайте також: Андрій Донець виконує власні пісні на вуличному піаніно в Києві

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Юрій ІВАНОВ

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *