Головна Сторінка » Обстріли Гостомеля: як двоповерховий будинок за мить перетворився на руїни та невимовний біль для господарів

Обстріли Гостомеля: як двоповерховий будинок за мить перетворився на руїни та невимовний біль для господарів

0

Днями кореспонденти «Оперативної України інфо» та Pravda NEWS побували в Гостомелі, що на Київщині. Тут робили репортаж про зруйноване орками селище. В селі Мостище познайомилися із 54-річним Віктором Гайдаєм, у якого наполовину розбомбили добротний будинок. Він погодився розповісти нам власну історію від пережито під час війни. 

Нагадаємо, селище Гостомель знаходиться за 5 км від окружної Києва. Воно постраждало від бойових дій з боку росії десь на 85 відсотків.


Віктор Гайдай придбав у Мостищах будинок за два місяця до початку війни. Віддав за двоповерхову оселю у 114 квадратних метрів аж 100 тисяч доларів (це без оформлення). Нині цей будинок наполовину зруйнований. У нього поцілив ворожий снаряд.

«Фасадна частина будинку повністю потрощена. По всьому двору розкидана цегла, крівля, дошки. Вибуховою хвилею повідкидало рештки меблів, побутової техніки. Знесло практично й всю огорожу»,- говорить із болем у голосі.

Коли саме знищили будинок він точно не знає. Адже після 5 березня разом із своєю родиною евакуювався. Забрав дружину Лесю та п’ятеро сусідів. Набили повну машину людей. Навіть багажник не пустував. У ньому були коти та собаки.

«За два дні до виїзду по нам лупили безперервно. Ми майже увесь час сиділи в підвалі. Коли ж було зовсім небезпечно, то йшли до ДОТу часів Другої світової війни. Він знаходиться за 70 метрів від мого дому. Виявилося, що це найбезпечніше місце в селі. Але якось так вийшло, що цю історичну пам’ятку хтось приватизував. Тож нам гуртом довелося розбирати величезну бетонну огорожу, щоб потрапити в те сховище. Нині вже її знову хтось повернув на місце».


За словами Віктора Гайдая, у пекельні дні вони переїхали на Західну Україну. Родину прийняла у себе його мати, що мешкає в селі Пирогівці Хмельницької області. Там прожили більше двох місяців.

7 квітня чоловік дізнався від свого військового товариша, що його оселю зруйнували:

«Не міг повірити в це. У ту ж хвилину сів у авто і поїхав у Гостомель. Як побачив руїну, то відчув страшне спустошення. У цей будинок вкладалася вся душа. І ми витратили на нього все життя. В оселі не лишилося жодної віконної рами та дверей. Оговтавшись від шоку, зняв руїни на відео і поїхав ночувати у селище Немішаєве до родичів дружини».

Віктор  Гайдай каже, наразі потроху став прибирати своє домогосподарство. Але лише в середині будинку, щоб тільки можна було вільно переміщатися. Глобально розчищати тут не можна, бо має приїхати спеціальна державна комісія, аби зафіксувати всі руйнування:

«Місцева влада поставила перед фактом тих людей, які вже почали своїм коштом робити ремонти, що компенсацію за це не отримають. І це при тому, що вони зафіксували всі збитки на відео та зробили світлини».


Незважаючи ні на що, гостомельці поступово відновлюють оселі власноруч, бо ніде жити. А чекати незрозуміло стільки часу – не варіант. Бояться, що не встигнуть полагодити будинки до настання холодів.

«Сподіваємося, що перемога України вже не за горами і що після цього керівництво держави виконає свої обіцянки щодо відновлення помешкань українців, які постраждали внаслідок російської агресії. Ми всі в це дуже віримо…»,- додає гостомелець.

До речі, Віктор Гайдай брав участь у військових діях у Афганістані. Був контужений. Має інвалідність другої групи. З 2014 року допомагав вивозити родини своїх військових побратимів із зони АТО.

Читайте також: Як виглядає Гостомель після обстрілів російських окупантів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на офіційну сторінку в Фейсбук, аби першими дізнаватися найголовніші новини країни! Також запрошуємо долучитися до нашого YouTube-каналу!

Юрій ІВАНОВ

Фото: Андрій Горішний, Ольга Лазоренко

Автор


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *